Flyttes av tanker

En lam amerikaner kan flytte ting ved hjelp av tankene.

Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske Matthew Nagle ble for fem år siden knivstukket i ryggen. Dette førte til at han mistet all følelse i kroppen og nå sitter i rullestol uten evne til å røre seg.

Nå har 25-åringen likevel fått muligheten til å gjøre en rekke ting, som å skru på TV-en, lese mailer og løfte ting. Alt han trenger å gjøre, er å tenke på det.

I 2004 ble noen små elektroder satt inn i et område av mannens hjerne som bestemmer kroppens bevegelser. De tar imot signaler fra tankene hans og utfører beskjedene.

Forskere fra Brown University, USA, har sjekket hvordan dette fungerer. De utførte 57 tester med ham, der han fikk i oppgave å åpne mailer, tegne på dataen og spille dataspill. Han skulle også løfte ting med en kunstig arm. Alt dette utførte han, mens han snakket med folk rundt seg.

Nå håper forskerne på at metoden kan hjelpe flere lammede pasienter. Før det skjer, må imidlertid mye gjøres. Blant annet er maskinen i dag for stor og vanskelig å bruke.

Studien er publisert i tidsskriftet Nature.

 

Mozon, 21.7.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer