Flytt lovlig før fristen

Dersom du i desperasjon har godtatt husleie- og kontraktsbetingelser hinsides fornuft, kan du ta det med ro. I mange tilfeller kan du flytte ut før fristen - og det lovlig. Også om du ønsker å flytte ut midt i oppsigelsestiden.

Leiemarkedet i de store byene er virkelig hett om dagen. Blant annet står flere tusen studenter i kø for å finne seg bolig i Oslo, Bergen og Trondheim. Ifølge Leieboerforeningen er det ikke til å komme forbi at mange utleiere utnytter situasjonen.

- Det inngås nok mange kontrakter i ukene fremover som bærer preg av leietakers desperasjon, sier daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen til DinSide.

Bare flytt ut!

Han kan imidlertid berolige studenter og andre som i mangel av tak over hodet inngår ublu leieavtaler. I mange tilfeller kan du komme deg ut av leieforholdet.

- Etter gjeldende rett kan faktisk du som leietaker ofte flytte ut - selv om kontraktstiden på langt nær er gått ut og den i tillegg er uoppsigelig. Dette kan også gjelde tilfeller der du har sagt opp leieavtalen, og ønsker å flytte ut før oppsigelsestiden er gått ut, sier jurist Jørgen Agder i Leieboerforeningen.

"Uoppsigelig" til ingen nytte

La oss først klargjøre et par ting. En leiekontrakt kan være gjensidig oppsigelig eller gjensidig uoppsigelig. Den kan være oppsigelig fra utleiers side eller uoppsigelig fra leiers side eller vice versa.

- Vi anbefaler både utleiere og leietagere å tegne oppsigelige kontrakter. Dette gir begge parter mulighet til å si opp kontrakten. Men dersom du har tegnet uoppsigelig kontrakt kan du likevel flytte på nokså kort varsel, sier Agder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til det han kaller "alminnelige rettsgrunnsetninger".

- Dersom du velger å bryte en uoppsigelig kontrakt ved å flytte før tiden–, plikter utleier å begrense sitt eget tap mest mulig. I en situasjon som i dag - med utleiers marked, er dette til fordel for leietaker, sier Agder.

La husverten finne nye leietagere

La oss si at du er blant de uheldige som har måttet leie en altfor dyr leilighet og at kontrakten er på to år og uoppsigelig. Du kan imidlertid flytte så fremt noen andre overtar din kontrakt. Også i tilfeller der du som leietaker allerede har sagt opp, men ønsker å flytte ut midt i oppsigelsestiden.

- Du behøver ikke nødvendigvis finne nye leietagere - selv om dette kanskje er det mest naturlige. Såfremt husverten får litt tid på seg kan du overlate jobben til utleier, poengterer Agder. I dagens marked bør fire uker være tilstrekkelig.

I en eventuell rettssak må nemlig utleier dokumentere at han eller hun har gjort noe aktivt for å finne nye leietagere. Det skal det svært mye til i dagens marked å overbevise retten om at det ikke var mulig å få tak i nye leietagere.

Må ha saklig grunn

Dersom du som leietaker selv går ut og prøver å finne noen som vil overta leieforholdet, skal du være oppmerksom på at utleier må godkjenne den nye leietakeren.

- Men husverten kan ikke nekte å akseptere den nye leietakeren med mindre han eller hun har saklig grunn for det, sier han.

Finn ny og billigere leilighet i høst

- Markedet roer seg ned mot slutten av september og begynnelsen av oktober. De som i dag allerede angrer på dagens leieforhold har da gode muligheter til å flytte ut og finne seg noe bedre, avslutter Aasen.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.