Flytt deg rik

Hvor bør du emigrere dersom du vil vekk fra skattetrykket og de høye prisene i Norge? Vi viser deg hvor det lønner seg å flytte.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Utgangspunktet er at du har lønn fra en norsk arbeidsgiver eller norsk pensjon å leve for i landet du flytter til.

Prisene

Den gjennomsnittlige kjøpekraften i landet du flytter til, spiller derfor mindre rolle siden du tar med deg din norske lønn/pensjon. To økonomiske faktorer er viktigst i ditt nye liv, nemlig skatten du betaler og prisnivået der du bor.

Skatte- og avgiftsnivået i Norden er høyt i forhold til land vi liker å sammenlikne oss med.

Flytt deg rik

 • 1. Unngå skatt til Norge... Derfor lønner det seg å flytte til et land hvis skatteavtale med Norge fastslår at du ikke lenger betaler skatt til gamlelandet.

 • 2. Velg et skatteparadis... Flytter du i tillegg til et av landene som regnes som skatteparadiser, har du garantert skaffet deg bedre økonomisk armslag.

 • 3. Eller et OECD-land med lav skatt... Flere av skatteparadisene er land med ustabile samfunnsmessige forhold. Mange vil vegre seg for å flytte til Liberia. Løsningen kan være et OECD-land med lav skatt. Vi har konsentrert oss om OECD-landene.

 • 4. Velg et lavkostland.... Siden du opprettholder et norsk lønns- eller pensjonsnivå, er prisnivået i ditt nye hjemland viktig. Jo lavere priser, jo bedre råd har du.

  Jeg vil se hvor det lønner seg å flytte

  Betale

  I tillegg kan det være smart å beholde ditt medlemskap i Folketrygden. Jobber du for en norsk arbeidsgiver og bor utenlands i mer enn et år, må du betale Folketrygdavgiften på minimium 7,8 prosent for å oppnå det.

  Er du pensjonist, må du betale allerede etter seks måneder. Dersom du ikke skatter til Norge er avgiften 9,1 prosent av brutto pensjon. Skatter du til Norge er avgiftene 2,3 prosent.

  Skattesystemene er forskjellige fra land til land. Skattenivået i ulike land kan sammenliknes på flere måter.

  Indeks

 • Ser man på skattenes andel av bruttonasjonalproduktet (BNP), får man med både person- og bedriftsbeskatning.

 • OECDs sammenlikninger gjelder kun personlig inntektsskatt, og er derfor mest relevant for deg som vil flytte utenlands.

  Vi har snekret sammen en enkel indeks for ulike land med skattenivå og prisnivå. Indeksen viser hvor det lønner seg å flytte om du har norsk lønn.

  Vis meg hvor det lønner seg å flytte

  Tidligere artikler i denne serien:
  Søk skatteparadiset

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer