Flytt boliglånet og spar nær en halv million

Skiller mange tusen årlig på billigste og dyreste bank.

Det er mange rentekroner spart på å velge den billigste banken. Ta deg tid til å bytte i dag.  Foto: Per Ervland
Det er mange rentekroner spart på å velge den billigste banken. Ta deg tid til å bytte i dag. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av det siste året har det vært en del endringer i boliglånsrentene, og det er storbankene som har gått i front med å heve renten. Dette kan være en fin anledning til å sjekke vilkårene i din bank, og bytte leverandør hvis du får bedre betingelser hos andre.

Dagens beste renter

Skiller hundretusener

Vi har sett på lånebetingelser for et lån på to millioner, med pant i en bolig verdt 2,9 millioner kroner, altså innenfor 70% sikkerhet. Billigste bank i dette tilfellet er Boligkreditt.no med en effektiv rente på 3,392%. Månedsbeløpet blir dermed 9.843 kroner.

I andre enden av skalaen finner du Indre Sogn Sparebank med en effektiv rente på 4,86 %. Månedsbeløpet blir over 1.500 kroner høyere enn hos beste bank, og ender på 11.403 kroner.

Det skiller altså 18.720 kroner i året på billigste og dyreste bank basert på dagens rentetilbud. I løpet av lånets løpetid - 25 år i vårt eksempel - blir forskjellen hele 468.000 kroner. Det bør være vel verdt et par timers papirarbeid med bytte av bank til boligformål.

Les også: Staten sponser dette lekre huset med 800.000 kroner

Lånet kan bli enda billigere

Verktøy som DinSides boliglånskalkulator og Finansportalens renteoversikt gjør det enkelt for deg å finne de billigste tilbudene i markedet som er tilgjengelig for alle. Men det er flere ting du kan gjøre for å skaffe deg så lave lånekostnader som mulig.

1) Sjekk medlemsskapene dine
Er du medlem av en fagforening, et boligbyggelag eller lignende - bør du sjekke fordelene i medlemsskapet. Hos DNB har blant annet Norsk Sykepleierforbund og alle forbundene under Akademikerne bedre betingelser enn menigmann. Fordelene til de statsansatte er det likevel ingen som slår, 450.000 ansatte kan nemlig få superrente på 2,227% i Statens Pensjonskasse.

2) Skrell av løpetiden
Jo lengre du har et lån, dess mer betaler du i renter over lånets løpetid. For mange kan løpetid være det de trenger for å få økonomien til å gå rundt, mens det for andre er uproblematisk å betale et høyere månedsbeløp på lånet. Det er aldri feil med en nebetalt bolig. Tar du skikkelig i, kan du være gjeldfri på nær halve tiden

Les også: Stadig flere kjører bil uten å eie