Fly gratis jorden rundt

Det er nå vanlig for flyselskaper å tilby gratisreiser og penger til passasjerene dersom de ikke har plass til alle på flyet. Er du villig til å ta en senere avgang, kan kompensasjonen komme opp i flere tusen kroner i tillegg til gratis drikke, mat, telefon og eventuelt overnatting.

Fly jorden rundt på flyselskapets regning. Foto: Tore Andre Godager
Fly jorden rundt på flyselskapets regning. Foto: Tore Andre Godager Vis mer

Årsaken til at man overbooker et fly, er at mange passasjerer rett og slett aldri dukker opp på det flyet de har bestilt plass på. Alle flyselskaper selger derfor litt flere billetter enn det er seter ombord, for å slippe å fly med tomme seter.

- Hvert år er det en million passasjerer som ikke dukker opp på SAS sine flyreiser, forteller informasjonsansvarlig Hanne Bugel.

Kåre Kålnes er KLM sin representant i Norge. Han sier at det lønner seg å gå til boardingpass skranken og melde seg frivillig en halvtime før flyet skal gå.
- Dersom flyet er overbooket, og det dukker opp for mange passasjerer, er det dermed stor sjanse for at du kan bli tilbudt Denied Boarding Compensation, forteller Kåre Kålnes.

- Dette er en lovfestet kompensasjon som sørger for at passasjerer med billett får en erstatning dersom de ikke kan komme med flyet av ufrivillige eller frivillige årsaker. Erstatningsgraden avhenger av hvor i verden du er og hvilket flyselskap du benytter, men minimum er en flyreise og litt penger.

Vær tidlig ute

- Mange studenter kjenner allerede til dette systemet, og derfor lønner det seg å møte opp tidlig for å komme foran dem i køen sier Kåre Kålnes. Han legger til at på KLM sine flyruter i Skandinavia er det en gjennomsnittlig overbooking på cirka 5 - 10 %, mens i Midtøsten, USA og Asia er den på 20 - 25 %.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har vært episoder hvor passasjerer har blitt tilbudt langt over 1000 dollar for å ta en senere avgang, men da går neste fly kanskje ikke før om noen dager.

For forretningsfolk kan det være uaktuelt å benytte seg av et slikt tilbud, derimot har turister og ungdom mye å hente dersom de ikke har hastverk med å komme seg hjem, sier Kåre Kålnes.

- Det varierer fra dag til dag hvor det er størst overbooking, men i Norge er det mest hektisk på ukedager, gjerne mandager fra 7 - 9, og fredager 14 - 17 forteller Hanne Bugel i SAS.

I disse periodene er det mange forretningsfolk som skal ut å reise, og forretningsfolk er de som oftest ikke dukker opp når flyet skal dra. Dette bidrar igjen til større overbooking for flyselskapene. Ellers så lønner det seg å spørre personalet i billettskranken om hvor det er størst overbooking.

Erstatningssatser hos SAS pr. 1. Februar 1998

Innenfor Norge = pengene tilbake

Innenfor Skandinavia - neste fly under 2 timer = 100 USD/reisesjekk på 200 USD

Innenfor Skandinavia - neste fly over 4 timer = 200 USD/reisesjekk på 400 USD

Interkontinentale - neste fly under 2 timer = 200 USD/ reisesjekk på 400 USD

Interkontinentale -neste fly over 4 timer = 400 USD/reisesjekk på 800 USD