Fleste olivenoljer ok

Statens næringsmiddeltilsyn har nå analysert 26 nye olivenoljer, alle er i orden. I alt er 46 olivenoljer analysert, og bare noen få typer er klassifisert som helsefarlige. Her finner du full oversikt.

Fleste olivenoljer er OK

Statens næringsmiddeltilsyn har nå analysert 26 nye olivenoljer, alle er i orden. I alt er 46 olivenoljer analysert, og bare noen få typer er klassifisert som helsefarlige. Her finner du full oversikt.

Av Hanna Hånes

Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) har forbudt salg av olivenolje laget av olivenrester og to såkalte jomfruoljer av merket Diana. De inneholder alle rester av tjærestoffer eller PAH. Før helgen kom resultatene fra 26 nye oljer, i alt er nå 46 olivenoljer analysert og tjærestoffene er bare funnet i noen av dem.

- Butikker som selger de helsefarlige oljene er varslet, og etter vi kjenner til er hyllene nå ryddet, sier rådgiver Knut Albert Solem i Statens Næringsmiddeltilsyn (SNT) til mozon.no.

Disse er ikke OK

De forbudte olivenrestoljene eller pomaceoljene kjenner du igjen på merkingen. Vær oppmerksom på disse betegnelsene: Olje av olivenrestprodukter , raffinert olje av olivenrestprodukter , raffinert olje av olivenrestprodukter og olivenolje . På engelsk benyttes ofte betegnelsen Olive Pomace Oil , på italiensk olio di sansa d'olive, på spansk aceite de orujo de oiliva . Hvis du har disse oljene i skapet, skal du kaste dem eller aller helst levere dem tilbake til butikken hvor de ble kjøpt. Vær også oppmerksom på at noen olivenrestoljer ikke er merket som olivenrestolje eller pomaceolje, men selges som mild olivenolje .

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse er OK

Følgende oljer er testet og funnet i orden:

Merke

Opprinnelsesland

Verde Riiviera Zeytinyagi

Tyrkia

Eldorado Oliven olje

Spania

Landlord Extra Virgin Olivenolje

Spania

Filippo Berio Olive Oil

Italia

Famous Extra Virgin Olive Oil

Hellas

Pentik sitronolivenolje

Spania

Filippo Berio Organic Extra Virgin Olive Oil

Italia

Greek Gourmet Extra Virgin Olive Oil Organic

Hellas

Golden Kalamata Extra Virgin Olive Oil

Hellas

Epifine Olive Oil Extra Virgin

Italia

Kirlangic Pure Olive Oil

Tyrkia

Transimeno Olio Extra Vergine di Oliva

Italia

Monini Extra Virgin Olive Oil

Italia

Mild Oliven Olje (Jaffna Foods)

Frankrike

Sfax Huile d'olive Extra Vierge

Tunisia

Sfax Huile Pure Olive Oil

Tunisia

Borges 100% Extra Virgin Olive Oil

Spania

Borges 100% Pure Olive Oil

Spania

Lio Pure Olive Oil

Tyrkia

Lio Extra Virgin Olive Oil

Tyrkia

La Loggia dei Olio Extra Vergine de Olivia

Italia

Mypox Extra Virgin Olive Oil m/ oregano

Hellas

Mypox Extra Virgin Olive Oil

Hellas

Acorsa Olive Oil Extra Virgin

Spania

Vatan Extra Virgin Olivenolje

Tyrkia

Sunport Mild Olivenolje

Frankrike

Deas Extra natives Olivenöl

Hellas

Atalloljo Mild Olivenolje

Frankrike

Tramarco Mild Olivenolje

Kristal Olive Oil

Tyrkia

Rainbow olivenolje

Spania

Hakon Olivenolje

Italia

Hakon extra virgin olivenolje

Italia

Rocchi extra virgin olivenolje

Italia

Ybarra olivenolje

Spania

La Espanola olivenolje

Spania

Mills olivenolje

Ikke oppgitt

Oljetyper som soya, solsikke, jordnøtt, raps og mais er også sikre å bruke, fordi de produseres med andre metoder.

Bruker kjemikalier

Olivenolje lages ved at fettet presses ut mekanisk. Denne oljen kalles jomfruolje. Deretter behandles olivenfruktene med høy temperatur og løsningsmidler for å få ut all restolje. Olivenolje-skandalen begynte å rulle da det viste seg at slik restolje kunne inneholde høye verdier av polyaromatiske hydrokarboner eller PAH. Det innebærer kreftrisiko å få i seg PAH. SNT har derfor nedlagt forbud mot å selge all olje laget av olivenrester, såkalt pomaceolje. I første omgang ble det oppdaget at pomaceolje fra Spania inneholder for mye PAH, nå er høye PAH-nivåer også funnet i olje fra andre land. finner du bilder av olivenrestoljer som analysert av Statens næringsmiddeltilsyn.

- Vi avventer ny informasjon fra Spania når det gjelder omlegging av produksjonsrutinene, sier Solem.

Olivenolje av typen jomfruolje kan ikke inneholde PAH fordi den produseres mekanisk. Analysene fra SNT viser derimot at jomfruolje i noen tilfeller kan være uekte vare og inneholde for mye PAH. Det gjelder jomfruolje av merket Diana, Diana extra virgin olivenolje og Diana 100% pure olivenolje , som nå er forbudt å selge. SNT tror produsenten har blandet jomfruolje med olivenrestolje.

Ikke akutt helsefare

PAH er en gruppe kjemiske stoffer, hvorav flere er kreftfremkallende. De olivenoljene som er klassifisert som helsefarlige, inneholder såpass mye PAH at de kan utgjøre en økt helserisiko hvis man spiser dem over tid. Mengdene som er funnet er ikke akutt giftige, og det er derfor ingen grunn til å kontakte lege.
- Norske forbrukere som har kjøpt de helsefarlige oljene, bør slutte å bruke dem og returnere den til butikken der den ble kjøpt, sier SNT, som nå arbeider videre med nye krav til analysebevis før pomaceolje kan importeres til Norge. Det kan også være aktuelt å innføre grenseverdier for innhold av PAH, men dette vil ta noe tid. SNT følger utviklingen nøye i Norden og EU når det gjelder dette spørsmålet.

mozon.no, sist oppdatert 10.09.2001.