Flest infarkt på morgenkvisten

Hjerteinfarkt og hjerneslag forekommer som oftest mellom klokken seks og 12 om morgenen. Men bedre blodtrykksmedisiner kan redusere risikoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye data fra det årlige møtet for ”European Society of Hypertension” 15. juni i Madrid viser at virkestoffet telmisartan (Micardis) gir en kraftig blodtrykksreduksjon selv i de risikofylte morgentimene, der andre lignende medikamenter har mindre effekt. Studiene som ble lagt frem ble presentert av en rekke anerkjente professorer fra ulike universiteter i Europa.

Høyt blodtrykk over tid øker risikoen for hjerneslagog hjerteinfarkt, som oftest opptrer mellom klokken 06 og 12 om morgenen. Da øker risikoen for hjerteinfarkt med hele 40 prosent, mens tilsvarende for hjerneslag er 49 prosent.

En helhetsvurdering vil avgjøre om høyt blodtrykk bør behandles med medisiner og/eller livsstilsråd. Et blodtrykk rundt 120/80 regnes som et fint blodtrykk hos voksne. Fra 140-169 regnes som moderat høyt, mens 220 er alvorlig høyt.

Virker hele døgnet
Internasjonale retningslinjer for behandling bekrefter viktigheten av å redusere blodtrykket for å redusere risikoen for ødeleggelse av vitale organer.

- Gjennom 24-timers blodtrykksmåling ser man tydelig at blodtrykket øker i de tidlige morgentimene, og dermed også risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag, sier professor i medisin, Gianfranco Parati ved Universitetet i Milano til Mozon.

Dataene han presenterer stammer fra analyser av over 5000 pasienter med mildt til moderat høyt blodtrykk i 11 ulike studier. Her ble blodtrykket målt gjennom alle døgnets timer, og resultatene viser at virkestoffet telmisartan ga en mer effektiv blodtrykkskontroll også gjennom de risikofylte morgentimene sammenlignet med fire lignende medisiner.

Virkestoffet telmisartan hører til såkalte ARB-gruppen (AngiotensinII Reseptor Blocker) av blodtrykkssenkende medisiner.

Lavere blodtrykk, færre hjerneslag
Omlag 227.000 personer blir behandlet for høyt blodtrykk i Norge. Man regner med at ytterligere 90.000 nordmenn har et så høyt blodtrykk at de burde ha behandling.

Ukontrollert høyt blodtrykk kan forårsake ødeleggelser av vitale organer som arterier, hjerte, nyrer og hjerne over lengre tid. De siste 30 årene har blodtrykksnivået i den norske befolkningen falt.

- Teoretisk kan lavere blodtrykk forklare minst halvparten av nedgangen i dødelighet av hjerneslag i Norge, sier seniorforsker Randi Selmer ved Folkehelseinstituttet.

- Gjennomsnittlig blodtrykk i en befolkning er en viktig indikator for folkehelsen, understreker forsker Sidsel Graff-Iversen ved Folkehelseinstituttet.

- Hvis gjennomsnittsnivået er så høyt at det medfører en viss, liten helserisiko, vil forbausende mange av morgendagens pasienter komme fra gruppen som har blodtrykk rundt dette nivået. Grunnen til dette er at størstedelen av befolkningen har blodtrykksverdier som ligger på eller nær dette nivået - det er mange "rekrutter", og da blir det mange sykdomstilfeller selv om hver enkelt ikke har særlig høy risiko.

Livsstilsråd med vekt på slanking, et kosthold med mindre salt, mer frukt, grønnsaker og magre melkeprodukter, samt økt fysisk aktivitet og moderasjon i alkoholforbruket har vist seg å kunne senke trykket hos personer med moderat forhøyet blodtrykk

Et kosthold rikt på grønnsaker kan bidra til å redusere blodtrykket, hevder en nyere studie.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!