Flest handlet denne dagen

En bestemt dato utpeker seg som netthandlernes favorittdag.

Netthandlere vet at de må være ute i god tid og har pekt seg ut en favorittdato. Foto: Per Ervland
Netthandlere vet at de må være ute i god tid og har pekt seg ut en favorittdato. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer vel neppe som noe sjokk: 23. desember var den aller travleste dagen for Visa Europe i 2009. På denne dagen ble Visa-kortene brukt 35,6 millioner ganger, en vekst på 21,2 prosent fra året før. Men denne datoen kan i fremtiden komme til å bli slått av en annen viktig dato, nemlig den travleste datoen for internetthandel.

Har du chip? Gode nyheter!

Ny populær dato

Den 30. november er nemlig netthandlernes yndlingsdato, skal vi tro tallene fra Visa, som viser at det ble foretatt hele 5,1 millioner transaksjoner på denne dagen. Dette henger selvsagt sammen med julehandelen, men viser at netthandlerne er rutinerte og vet at de må være tidligere ute om varene skal komme frem i tide.

Netthandel foretatt med Visa-kort økte med 37,4 prosent i desember sammenlignet med desember året før. Til sammenligning økte fysiske korttransaksjoner med 23,9 prosent.

Kvinner glemmer én ting på nett

Flere Visa-kort enn mennesker

Nordmenn trekker kortet oftere - og for stadig mindre beløp. Foto: Elisabeth Dalseg
Nordmenn trekker kortet oftere - og for stadig mindre beløp. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Og Visa vokser stadig i Norge. Et gjennomsnittlig norsk Visa debetkort ble brukt 186 ganger ved fysiske transaksjoner i 2009. Nordmenn bruker kortet betydelig mer enn tidligere, og på stadig flere og mer hverdagslige transaksjoner. Nesten fire av hver tiende krone brukt av nordmenn, er betalt ved hjelp av et Visa-kort.

Totalt finnes det 6,3 millioner Visa-kort i Norge, en økning på 7,9 prosent fra året før. Av disse er det antall debetkort som øker mest, med 8,1 prosent, mens antall kredittkort ligger like bak.

>>> VISA har egne garantier

Kreditt eller debet?

Nesten alle nordmenn med bankkort har nå en Visa-del på dette kortet, men er det et kredittkort?

Mange nordmenn omtaler konsekvent debetkortene sine som Visa-kort, men dette er en noe upresis forståelse av kortets funksjoner.

I Norge er de aller fleste Visa-kort et debetkort, det vil si et kort som trekker penger direkte av saldoen på kontoen din. De aller fleste norske debetkort har også en BankAxept-del som trer i kraft i de fleste vanlige kjøpsprosesser, for eksempel når vi handler i kolonialen eller i en klesbutikk. Hvis debetkortet kun er brukt som nettopp debetkort, gjelder ikke rettighetene for kredittkjøp. BankAxept tilbyr ikke de samme garantiene ved kjøp.

- Dersom kortet brukes på internett, eller i terminaler som ikke har BankAxept-funksjonalitet, trer Visa-funksjonaliteten i kraft, og da er du beskyttet av Visas kortgaranti, forklarer Christina Lind, Country Manager for Visa Europe i Norge.

Denne kortgarantien sikrer kortbrukeren uavhengig av om han/hun har brukt et Visa debetkort eller et Visa kredittkort, men du må altså ha benyttet Visa-delen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!