Flere velger keisersnitt

Flere andregangsfødende velger keisersnitt. Åesaken er dårlige erfaringer fra tidligere fødsel, viser en dansk rapport.

Publisert
Sist oppdatert

Flere setefødsler, tvillingfødsler og høyere gjennomsnittsalder hos de fødende forklarer delvis den kraftige økningen av keisersnitt. Men stadig flere kvinner velger keisersnitt fremfor vaginal fødsel, uten medisinske årsaker. Dette gjelder både i Norge og internasjonalt.

Moderat økning
Antall keisersnitt i Norge steg fra 13,5 prosent i 1998 til 15,8 prosent i 2002. I Danmark ble 19,5 prosent forløst med keisersnitt, en økning på hele 56 prosent fra 1991.

- De som tar keisersnitt etter eget ønske representerer en liten gruppe på cirka syv, åtte prosent. Men det har vært en klar økning i keisersnittfrekvensen de siste årene, sier Pål Øian, professor og overlege ved Kvinneklinikken, Universitetssykehuset Nord-Norge til Mozon.

Han understreker at det har vært en moderat stigning i Norge, i motsetning til i andre land.

Redd for å føde
Dårlige fødselsopplevelser gjør at mange flergangsfødende vegrer seg for å føde på vanlige måte igjen.
- Det gjøres mange undersøkelser i Norge om hvorfor kvinner ber om keisersnitt, og det jobbes med å lage rutiner på å håndtere førstegangsfødende på en bedre måte, sier Øian.

Han legger til at det ligger flere og sammensatte grunner bak ønsket om keisersnitt.

- Mange har en engstelse, og tildels dødsangst for egen fødsel. For noen handler det om store problemer i livet som gjør at de ønsker dette. Da er det viktig å identifisere disse. Det kan dreie seg om en eller annen form for fysisk overgrep eller psykiske problemer.

Å kunne planlegge og bestemme selv er viktig for mange. Noen er også redde for skader i underlivet, men dette gjelder svært få, ifølge professoren.

Visste du at akupunktur virker smertelindrende under fødselen?

LES MER: Lettere fødsel med akupunktur

Be om hjelp
Øian mener keisersnitt ikke bør være en lettvint løsning, og at det er viktig for kvinner å være klar over risikoen det innebærer.
- Keisersnitt har sin opplagte plass, men det er et operativt inngrep med en viss risiko. Vi vet at i hvert fall tjue prosent av alle keisersnitt får komplikasjoner. De fleste mindre alvorlige, men allikevel.

Han råder engstelige gravide til å kontakte helsepersonellet på fødeavdelingen.

- Samtaler og god informasjon fører ofte til at kvinnene bestemmer seg for å føde på vanlig måte. Ved å bli forklart hva det dreier seg om, og å inngå individuelle avtaler blir mange roligere, sier Øian.

 

Mozon.no, 22.06.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer