Flere unge får psykiatrisk hjelp

Det er ungdom mellom 13 og 17 år og gutter som oftest får psykiatrisk behandling, og andelen gutter har økt.

Det har de siste årene vært en økning av gutter som har blitt henvist pga. hyperaktivitet og konsentrasjonsvansker. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Det har de siste årene vært en økning av gutter som har blitt henvist pga. hyperaktivitet og konsentrasjonsvansker. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en ny rapport fra Sintef Helse som analyserer utviklingen i psykisk helsevern i perioden fra 1998 og frem til utgangen av 2006. Rapporten tar blant annet for seg hvem som er de nye brukerne blant barn og unge.

Tallene viser at mer enn 47.000 barn og unge fikk behandling i 2006. Det vil si at antall barn og unge som har blitt behandlet, har økt med 129 prosent i løpet av de ti årene.

En av 20 gutter

Det er flere gutter enn jenter som får behandling, og ved utgangen av 2006 var dekningsgraden for gutter på 4,7 og 3,8 for jenter. Dekningsgrad er prosentandelen av barn og unge som behandles i psykisk helsevern. Ungdom i aldersgruppen 13 til 17 år er den gruppen som har høyest dekningsgrad med 6,9.

Det har vært en stor økning av barn og unge, og spesielt gutter, som har blitt henvist for hyperaktivitet og konsentrasjonsvansker. Barn og unge henvist for tristhet, sorg eller depresjon har også økt, og i denne gruppen er det flest jenter.

Flere jenter har blitt henvist for å få hjelp med tristhet/sorg/depresjon. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Flere jenter har blitt henvist for å få hjelp med tristhet/sorg/depresjon. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Les også: Slår ADHD-alarm

Råd for barn og unge

Her er Sosial- og helsedirektoratets råd for hvor barn og ungdom kan henvende seg for å få hjelp:

Du kan snakke med en forelder, lærer, rådgiver, helsesøster på skolen, pedagogisk-psykologisk tjeneste, helsestasjon for ungdom, fastlegen eller legevakten. Det viktigste er at du ikke holder problemene for deg selv.

Hit kan du ringe for å snakke:

 • Røde Kors-telefonen for barn og unge: 800 333 21
 • Mental Helse Hjelpetelefonen: 810 300 30
 • Kirkens SOS: 815 333 00
 • Homofiles ungdomstelefon: 810 00 277

  Spørretjenesten klara-klok, er en nettjeneste der helsepersonell svarer på spørsmål fra ungdom. Det er gratis og man får svar i løpet av noen dager.

  Nyttige nettadresser:

  www.psykisk.no (Sosial- og helsedirektoratet)
  www.unghelse.no (oversikt over lokale hjelpetilbud til ungdom)

  Les også: Ungdom usikre på hvor de kan få hjelp • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer