<strong>STJELER KODE OG KORT:</strong> Spesielt de eldre har blitt utsatt for tyveri i minibanker de siste årene. Foto: Colourbox.com
STJELER KODE OG KORT: Spesielt de eldre har blitt utsatt for tyveri i minibanker de siste årene. Foto: Colourbox.com Vis mer

Flere tyverier på åpen gate

Spesielt elektronikk er populært tyvgods.

Publisert
Sist oppdatert

Den tradisjonelle veskenapperen som stjeler veska til eldre damer har muligens lagt opp. Likevel er det stadig flere som opplever å bli frastjålet alt fra lommebøker til iPad-er på offentlige steder.

Statistikk fra Politidirektoratet viser en økning i tilfeller av grovt tyveri. I løpet av første halvår i år var tallet oppe i hele 9530 anmeldelser.

65 prosent økning

Dette er en økning på 38,5 prosent bare siden samme periode i fjor, og utgjør hele 65,7 prosent flere anmeldelser enn i første halvår i 2002.

En viktig årsak til at antallet tyverier øker, er ifølge Politidirektoratet de stadig flere duppedittene våre som frister tyvene.

- Mange har med seg fine mobiltelefoner, bærbare pc-er og andre duppeditter på offentlige steder som de opplever å få frastjålet, sier Benedikte Lindland, seniorrådgiver i Politidirektoratet.

Hun oppfordrer folk til å være mer på vakt når de oppholder seg på steder med mye folk.

- Har du en fin mobiltelefon eller en tjukk lommebok, er det ikke lurt å gå med den synlig, sier Lindland.

Også tyveri i forbindelse med uttak i minibank utgjør en mindre del av den økende mengden anmeldelser.

- I disse tilfellene er eldre plukket ut som målgruppe. De blir observert under uttak i minibanken, tyven merker seg koden for deretter å stikke av med bankkortet. Antakelig velger de ut eldre offer ettersom de gjerne bruker lengre tid ved minibanken, og går saktere, sier Lindland.

Les også: Slik sikrer du mobiltelefonen mot tyveri

Oslo-problem

Ifølge rapporten fra Politidirektoratet er de nevnte tyveriene i stor grad et storby-problem. De forekommer spesielt i sentrumsområdene, ved jernbanestasjoner, utesteder og andre steder der mange mennesker oppholder seg.

Av storbyene er det spesielt Oslo som har bidratt til den negative utviklingen i statistikkene det siste året.

Samtlige andre former for grovt tyveri har derimot hatt en markant nedgang, både tyveri fra bil, hytte og villa.

Er man redd for å bli frastjålet noe selv på offentig sted, er gode tips å holde verdisaker skjult, og ta ut penger i butikk framfor i minibank.

Les også: Dette er den nye "lommeboken"

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer