Flere skal få nye organer

Helseministeren er ikke fornøyd med de siste årenes satsing på flere organdonorer. Nå lover hun handling.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en lang rekke tiltak skal helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) nå sørge for at flere mennesker får tilbud om livreddende organtransplantasjon.

- Jeg er ikke fornøyd med resultatene av de siste års satsing på å øke tilgangen på organer. Det er åpenbart langt flere mennesker som trenger tilbud om en livreddende transplantasjon, sier Brustad til DinSide Helse.

Bli organdonor og redd liv:

Doble antall transplantasjoner
Regjeringens mål er derfor å øke antall transplantasjoner per år med 150-200, noe som er mer enn en dobling fra dagens antall. For å nå målet setter Brustad nå i verk en rekke tiltak.

Vil satse: - Jeg tror tiltakene betyr at mange flere mennesker vil få livreddende organdonasjon og at mange mennesker får et langt bedre liv, sier helseminister Sylvia Brustad. Foto: Christina Halvorsen
Vil satse: - Jeg tror tiltakene betyr at mange flere mennesker vil få livreddende organdonasjon og at mange mennesker får et langt bedre liv, sier helseminister Sylvia Brustad. Foto: Christina Halvorsen Vis mer


Fordi Spania er best på organdonasjon i Europa er tiltakene hentet fra den spanske modellen. Stiftelsen Organdonasjon er svært fornøyd med departementets planer.

- Det er godt å se at de tiltakene som nå skal iverksettes her i Norge, er i tråd med de tiltak Spania har hatt stor suksess med, skriver stiftelsen i en pressemelding.

Ville du gitt bort en nyre? Les mer her:

Mer penger og bedre tid
Blant tiltakene departementet nå vil sette i verk er:

- Legene som har ansvar for organdonasjon ved landets seks universitetssykehus, frikjøpes i deltid fra stillingene sine for å kunne være mer aktive i donasjonsoppgaven.

- En egen finansieringsordning (DRG-refusjon) for organdonasjon skal på plass slik at det avsettes nok penger i de 28 sykehusene som er godkjent for organdonasjon.

- En handlingsplan for nyresvikt og å tilby flest mulig dialysepasienter nyretransplantasjon (dialyse betyr kunstig rensing av blodet, journ.anm.)

- Opplysningsarbeid i befolkningen, i samarbeid med Stiftelsen Organdonasjon.

- Faglig opplæring av helsepersonell, særlig i forhold til kommunikasjon med pårørende

Les mer på departementets hjemmesider:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Regjeringen ønsker også å satse på et felles donorkort når dette standardiseres i EU.


Bedre livssituasjon
Brustad lover at flere av tiltakene skal settes i gang umiddelbart.

Les også: Vil overvåke helsa di:

Lars Skar, nestleder i styret til Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte er fornøyd med departementets satsingsplaner. Han er selv nyretransplantert to ganger og mener en handlingsplan for nyresvikt er veldig riktig med tanke på den forventede økningen i behov for dialysebehandling.

- Livssituasjonen bedres betraktelig ved å kunne gjennomføre en transplantasjon i forhold til å fortsette å gå i dialyse i lang tid. Det er dessuten mer samfunnsøkonomisk gunstig å satse på organdonasjon i forhold til dialysebehandling, fordi dialyse over tid er mer kostbart, sier Skar.

Får du dårligere helsetilbud enn tanta di i nabokommunen? Det skal det bli slutt på nå:

Organdonasjon

Har du tatt stilling til organdonasjon? (Avsluttet)
Ja(66%) 277
Nei(18%) 74
Jeg vurderer det(16%) 67
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.