Flere produsenter lanserer narasin-fri kylling

Meny og Coop skal tilby narasin-fri kylling i sine butikker.

<b>UTEN NARASIN:</b> Både Meny og Coop melder at de nå satser på salg av narasin-fri kylling; Hos Meny selges kyllingen under merkenavnet Kyllingården, mens kyllingfileten fra Den Stolte Hane er merket som narasin-fri. Foto: NORGESGRUPPEN/COOP
UTEN NARASIN: Både Meny og Coop melder at de nå satser på salg av narasin-fri kylling; Hos Meny selges kyllingen under merkenavnet Kyllingården, mens kyllingfileten fra Den Stolte Hane er merket som narasin-fri. Foto: NORGESGRUPPEN/COOPVis mer

Bruken av stoffet narasin i kyllingfôret har fått økt fokus de siste årene, og større skepsis hos forbrukerne skal blant annet ha ført til at kyllingsalget gikk ned i fjor. Da Dinside omtalte narasin-bruk i produksjon av kylling i fjor, var det kun tre mindre produsenter som kunne tilby narasin-fri kylling.

Nå har dette snudd. Tidligere i år varslet Prior at de skulle selge narasin-fri kylling i et utvalg Meny-butikker. Nå kommer disse produktene til samtlige Meny-butikker, samtidig som Coop lanserer salg av narasin-fri kyllingfilet.

LES OGSÅ: Kan du tenke deg å spise kylling som er vasket i klor?

Narasin-fri Prior-kylling under nytt navn

Stoffet narasin, som blir tilsatt kyllingfor for å forhindre hønsesykdommer, kan ifølge eksperter gi økt risiko for fremvekst av antibiotikaresistente bakterier i kyllingkjøttet.

Ifølge en pressemelding, har så langt 82 av Priors kyllinggårder nå lagt om produksjonen. Kyllingen som produseres her, og som altså ikke får narasin i fôret, skal selges på Meny under merkenavnet «Kyllinggården».

Dette kan gi et noe dyrere produkt, sammenlignet med Prior-merkede kyllingprodukter.

Vil du betale mer for narasin-fri kylling? (Avsluttet)
Ja, jeg vil betale mer for narasin-fri kylling(72%) 1447
Nei, det er ikke viktig for meg om kyllingen er narasin-fri(14%) 288
Nei, det viktigste er lave priser på kylling (13%) 261
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Produktene fra Kyllinggården er noe dyrere å produsere og vil koste 2-3 kroner mer per filet avhengig av kampanjer, priskonkurranse og etterspørselen i markedet. Tilbakemeldingene fra våre kunder er at de er villige å betale noen kroner ekstra for en renere kylling, Lars Stokke Gjerpe, kategoriansvarlig for ferskvare i Meny til Dinside.

Eskil Pedersen i Nortura bekrefter økte produksjonskostnader.

- Fra vår side innebærer dette noe økte kostnader til vaksine og oppfølging hos bonde. Men vi er trygge på at produktet vil være helt innenfor det forbruker er villig til å betale, sier Pedersen.

Han legger til at målet er at all kylling fra Prior skal produseres uten narasin i fôret innen utgangen av 2016.

LES OGSÅ: Nå finner du disse nye matvarene i butikkhyllene

Kyllingfilet merket som «narasin-fri» hos Coop

Også Coop lanserer nå narasin-fri kylling sammen med produsenten Den Stolte Hane, hvor nær halvparten av kyllinggårdene er narasin-fri.

I første omgang skal de selge narasin-fri kyllingfilet i 750-grams forpakninger, som er merket «fri for narasin i fôret».

- De første varene slippes til Coops butikker på Østlandet denne uken og deretter i resten av landet. Den Stolte Hane har som mål at all kylling skal være vokst opp uten narasin i fôret, sier daglig leder Fredrik Strømmen i Den Stolte Hane i en pressemelding.

Per i dag er det ikke aktuelt å øke prisene på kyllingfileten, ifølge Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

- Hva med når all kyllingen er blitt narasin-fri?

- Arbeid med å endre fôrsammensetningen er komplisert. Vi lytter til forbruker og arbeider utrettelig med å forbedre kvaliteten på våre produkter samtidig som dyrehelse står i fokus. Vi er opptatt av å finne en god løsning på dette og senere får vi se på hvilke konsekvenser dette har i forhold til pris, men det er sekundært i denne omgang. Pris vil holde seg uendret på kort sikt på dagens sortiment hos Coop som følge av dette, sier Kristiansen.