Flere og flere velger bort mensen

- Menstruasjon er ganske unødvendig, sier svensk gynekolog.

Informasjon har har vært kjent i gynekologkretser i mange år spres nå fra kvinne til kvinne, skriver Göteborgs-Posten ifølge Aftonbladet.

- Menstruasjonen er ganske unødvendig, sier professor Ian Milsom til Göteborgs-Posten.

Siden i våres har vi hatt p-ringen, et prevensjonsmiddel som kvinnen selv kan sette inn. Ifølge de svenske anbefalingene skal ringen sitte inne i tre uker og i en uker etterpå skal man ha et opphold for å få menstruasjon. Men mange velger isteden og sette inn to ringer etter hverandre, skriver avisen.

- Fremdeles er det ikke godkjent i Sverige, men det er ingenting som hindrer det, sier professoren i gynekologi.

Ifølge ham er det ikke gynekologene som informerer om dette. Oppskriften spres i kvinnekretser.

Akkurat nå forskes det flere steder i verden på hvor lange man kontinuerlig kan bytte p-ringer uten å ta et opphold for å få menstruasjon.

hvor mange kvinner som bruker metoden er vanskelig å si, men Milsom sier det er betydelig flere som i dag ikke har mensen hver måned og at økningen går raskt.

I Usa selges p-piller som gjør at man bare menstruerer hver tredje måned. Med p-stav er 20 prosent av kvinnene uten menstruasjon i tre måneder og med p-sprøyte får bare halvparten av kvinnene menstruasjon i løpet av et halvår.

Gynekolog Viveca Odlind ved Läkemedelsverket bekrefter at det ikke er skadelig å hindre menstruasjonen dersom alt er som det skal. Hun påpeker at man ikke skal eksperimentere med p-piller eller p-ring uten å ha diskutert det med en lege.

 

Mozon.no, 19.11.2004