De neste dagene vil mange av landets største banker vurdere om rentene dine skal bli dyrere. Norges største bank, DNB, sier det trolig ikke blir avklart denne uken. Foto: DINSIDE
De neste dagene vil mange av landets største banker vurdere om rentene dine skal bli dyrere. Norges største bank, DNB, sier det trolig ikke blir avklart denne uken. Foto: DINSIDEVis mer

Flere millioner bankkunder venter i spenning

Onsdag kuttet Norges Bank styringsrenten. Nå venter mange kunder at bankene skal gjøre det samme. Da kan de bli skuffet.

Onsdag kuttet Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent. Flere av landets mest profilerte økonomer og analytikere hadde på forhånd spådd at sentralbanken ikke skulle kutte renten før om mange måneder.

Det var en periode da sentralbankens rentekutt nesten automatisk førte til at de store bankene også kuttet renten. Det er ikke tilfelle nå lenger.

LES OGSÅ: Derfor kuttet Norges Bank renten

Prisen på penger er avgjørende

– Rentekuttet fra Norges Bank var overraskende, og vi må se an hvordan prisen på penger blir påvirket av det, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til DinSide.

Thomas Midteide, DNB Foto: DNB
Thomas Midteide, DNB Foto: DNB Vis mer
Thomas Sevang, Nordea Foto: Nordea
Thomas Sevang, Nordea Foto: Nordea Vis mer


Det er nemlig disse prisene som er en av de viktigste faktorene som blir vurdert når bankene setter sine kunderenter. Disse prisene har vært relativt høye hittil i år, derfor er det ikke så lett for bankene å kutte renten uten videre.

– Så langt i år har både vi, og andre banker, betalt mye mer for penger enn vi gjorde i fjor. Det er ikke så lett å skjønne for folk flest, når Norges Bank i samme periode har satt ned styringsrenten, sier Midteide.

Midteide kan ikke si noe konkret om når banken vil bestemme seg for om eller når de skal endre kunderentene, men sier at bankens 2,3 millioner kunder antageligvis ikke vil få noe svar de neste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tviler på at det tas noen beslutning hos oss denne uken, sier Midteide.

Hovedkonkurrenten Nordea lar også sine mange kunder vente på rentesvar enn så lenge.

– Det er foreløpig umulig å si, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.

Første bank som hevet renten

Én bank som allerede har bestemt seg er Fokus bank, og avgjørelsen ble nok ikke særlig populær blant bankens lånekunder.

Kort tid etter at Norges Bank besluttet å kutte styringsrenten, gjorde Fokus Bank det motsatte da de satt opp renten med 0,20 prosentpoeng.

Ifølge Fokus Bank ble den upopulære rentebeslutningen tatt allerede i forrige uke. Begrunnelsen for renteoppgangen er den samme som vi hører fra andre banker:

– Dette har vi gjort fordi det i lengre tid har vært dyrt for bankene å låne penger ute, sier informasjonssjef Stian Arnesen i Fokus Bank til NRK.

Det er sjelden populært å være først ute med en slik rentenyhet, men historien viser at det som regel ikke tar lang tid før andre banker følger etter.

OPPDATERT: Dagen etter at denne artikkelen ble publisert sendte Fokus Bank ut en pressemelding der de trakk tilbake den varslede renteøkningen. Bankens rentesatser forblir med andre ord uendret. Den avlyste renteøkningen begrunnes med Norges Banks overraskende rentekutt tidligere denne uka.

Du får seks uker

Når en bank bestemmer seg for å heve renten, slik Fokus Bank nå har gjort, må de komme med skriftlig varsel til kundene. Dette blir regulert av finansavtalelovens paragraf 50.

Etter at varselet er sendt, må bankene vente seks uker før de kan heve rentene til kundene. Ventetiden på seks uker gjelder ikke for nye avtaler. Der skal den aller siste rentebeslutningen være gjeldende.

Husk at dersom du ikke er fornøyd med rentebetingelsene dine, kan du alltids sjekke om det er andre banker som kan gi deg et bedre tilbud. For eksempel kan du se hvilke banker som opererer med de laveste rentene på Finansportalen.no Du kan også sjekke DinSides lister over de beste rentene for boliglån på 1 million og 2 millioner kroner.