Flere med «vita-rexia»

Nei, det dreier seg ikke om en ny type spiseforstyrrelse, men at flere og flere lider av vitaminmangel på grunn av dårlig kosthold og usunne dietter.

Mange britiske kvinner får i seg for lite vitaminer fordi de har et dårlig kosthold og følger usunne dietter, skriver Daily Mail.

Dette gjelder spesielt mangel på jern og kalsium, ifølge en studie gjort på oppdrag fra Boots Health Club.

Studien viser at hele 96 prosent av kvinner mellom 19 og 24 år er utsatt for å få jernmangel. Dette kan føre til symptomer som anemi - at man føler seg veldig trøtt, hodepine og øresus.

Mange unge kvinner lider av såkalt «vita-rexia», og har utviklet vitaminmangel. Rapporten viser at et stort antall kvinner og menn har mangel på minst åtte av de viktigste vitaminene og mineralene.

Store vitaminmangler
Resultatene fra studien ble sammenliknet med myndighetenes anbefalinger for inntak av næringsstoffer, basert på alder og kjønn. Vitaminene som var med i studien inkluderte kalsium, magnesium, vitamin B12, vitamin D, vitamin A og sink.

Totalt ble 30 studier mellom 1993 og 2005 gjennomgått.

Resultatene viser at blant personer i aldersgruppen 19-24 år, hadde 74 prosent av mennene og 81 prosent av kvinnene mangel på vitamin A. Vitamin A er viktig for at synet skal fungere normalt, i tillegg til at vi trenger vitaminet for å ha normal vekst av celler i kroppen og for å beskytte mot infeksjoner og kreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre hadde 14 prosent av mennene og 40 prosent av kvinnene mangel på folat. 4 prosent av mennene og 5 prosent av kvinnene manglet vitamin B12. 39 prosent av mennene og 25 prosent av kvinnene hadde C-vitaminmangel, og 25 prosent av mennene og 96 prosent av kvinnene hadde jernmangel.

Rundt en tredjedel av mennene og 56 prosent av kvinnene hadde for lite kalsium. Kalsiummangel kan øke faren for beinskjørhet. 76 prosent av mennene og 85 prosent av kvinnene manglet magnesium. Og tilsutt hadde 57 prosent av mennene og 58 prosent av kvinnene for lite sink.

Dr. Ann Walker, ved Reading University i England tror drikkekulturen blant unge briter kan være del av årsaken.

- Dårlig kosthold, røyking og rangling kan ha fryktelige konsekvenser på helsen til kvinner, i tillegg til stresset som mange opplever på jobben, sier hun til den britiske avisen.

Hun legger til at for mange er dagens livsstil forbundet med lange arbeidsdager, dårlig kosthold og lite trening.

- Det er svært viktig at unge mennesker begynner å spise sunnere for å unngå å stresse immunforsvaret. Men det som virkelig er bekymringsverdig er at det er en økning i antall mennesker som får i seg for lite av de viktige næringsstoffene, sier hun.

Les også: Stor guide: Vitaminråd for 40+

 

Mozon.no, 28.09.2006