Flere kvinner får MS

Dobbelt så mange kvinner som menn rammes av multippel sklerose (MS) i Norge. I USA er forskjellen enda større.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske forskere har gått gjennom data fra et frivillig MS-register og funnet at sykdommen øker jevnt hos kvinner. Blant menn ser det imidlertid ut til at forekomsten er stabil, ifølge nettstedet WebMD.

I 1940 hadde dobbelt så mange kvinner som menn multippel sklerose i USA. Men i 2000 var fire av fem MS-rammede kvinner, ifølge Gary Cutter, professor i biostatistikk ved University of Alabama.

MS er en sykdom som rammer nervesystemet. Les mer her:

Mange spørsmål

Noen tror miljømessige faktorer eller virus tidlig i livet utløser sykdommen hos mennesker som er genetisk predisponert for å få den. Tidligere forskning har vist at forekomsten av MS er høyest blant mennesker som bor lengst unna ekvator. Dette har ført til spekulasjoner rundt hvorvidt mangel på D-vitamin på grunn av lite sol kan ha en innvirkning.

Men det finnes mange årsaksteorier og ingen bevis på at noen av teoriene forårsaker MS, skriver WebMD.

Det er heller ikke klart hvorfor MS ser ut til å øke bare blant kvinner, men den nye studien kan hjelpe forskere med å prøve å finne årsakene til sykdommen, mener Cutter.

- Vi må spørre oss selv: Hva har skjedd de siste 50 årene som kan ha påvirket kvinner mer enn menn? sier Cutter.

Kjønnshormoner kan påvirke

I løpet av denne tiden har fedme og røyking økt blant kvinner. P-pillen har blitt introdusert og man har sett en trend mot tidligere menstruasjon og senere fødsel. Disse faktorene påvirker nivåene av kjønnshormoner, og det finnes enkelte bevis på at de spiller en rolle i MS ved å undertrykke immunsystemet, skriver nettstedet.

Kjønnshormoner er bare én retning som må utforskes, mener Cutter. Han skal presentere funnene i studien på denne ukens årlige møte i the American Academy of Neurology i Boston, der også norske representanter er til stede.

I Norge startet Nasjonalt Multippel Sklerose-register innsamling av data i 2001. Her i landet har ca 6.000-7.000 personer sykdommen. Dobbelt så mange kvinner som menn er rammet, ifølge statistiker Jan Aarseth.

Setter i gang ny forskning

- Man vet ikke hvorfor kvinner rammes oftere, sier Aarseth til Mozon.no.
En stor kanadisk studie har vist samme tendens som den amerikanske – nemlig at flere og flere kvinner får sykdommen, mens antall menn holder seg stabilt.

- I denne studien nevner forskerne at dersom det finnes miljøfaktorer som påvirker menn og kvinner ulikt, kan det være en mulig årsak, sier Aarseth.

Det finnes ikke tilsvarende tall på MS-utviklingen over tid i Norge, men Aarseth sier at det i disse dager jobbes med å sette i gang forskning på nettopp tidsutviklingen.

Forekomsten av MS er høyest i kommuner med mye radon, ifølge en norsk undersøkelse:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer