Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Flere går for "frilanssex"

Seks av ti svenske kvinner har hatt uforpliktende sex. Det bør ikke være like selvfølgelig å ta seg et "napp" som en øl, mener sexolog.

Må sex henge sammen med følelser? Ikke nødvendigvis, mener svenske kvinner mellom 18 og 35 år. Hele seks av ti har hatt et forhold som bare har dreid seg om sex, ifølge en undersøkelse utført av Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) og svenske TV3.

Tusen kvinner ble spurt om sin innstilling til sex uten kjærlighet, og svarene viste at 57 prosent hadde hatt et forhold som bare var seksuelt, skriver avisa Expressen.

Den største fordelen var at man fikk sex når man ville ha det, mente kvinnene. Spenningen rundt den kravløse sexen kom på andreplass.

Les også: Ekte kvinner faker ikke:

- Sørgelige konsekvenser
Sexolog Åsa Rytter Evensen vil ikke være moraliserende, men har lite til overs for den nye trenden.

- Uforpliktende sex må kombineres med bruk av prevensjon, men det er det dessverre mange som ikke gjør. Flere jenter ender opp med klamydia som i verste fall kan føre til ufrivillig barnløshet. Det er sørgelig.

Sexologen frykter også at sex bare for fornøyelsens skyld, kan ødelegge på lang sikt.

- Når uforpliktende sex blir vanlig tidsfordriv, kan det kanskje gjøre det vanskeligere å knytte seg hvis man møter noen man virkelig blir betatt av. Nå tar vi oss et lite ”napp” like selvfølgelig som vi tar oss en øl, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klamydia øker også risikoen for svangerskap utenfor livmoren:

"Frilanssex"
Cecilie Kjensli, sexpirator og redaktør for nettstedet Cpunktet.no, mener undersøkelsen viser at unge jenter ikke skammer seg over seksualiteten sin. Hun synes det er fullt forståelig at de har lyst til å prøve seg fram, men er enig med Evensen i at prevensjon hører med i bildet.

Kjensli har også oppdaget en ny trend:

- Frilanssex kaller jeg det. Man møter et menneske man liker og gjerne vil ha sex med, men ikke vil satse på i et forhold. Man viser seg ikke offentlig sammen med disse personene, men det er hyggelig med litt kos når man er fyllesjuk eller ikke orker å gå ut en lørdag, forklarer Kjensli.

Er du lei av kjæresten din? Utroskap kan redde forholdet, mener dansk forsker:

Maks tre ganger
Selv om dette kan være greit for en periode, kan det fort gå galt, mener Kjensli. Hun har derfor et klart råd.

- Hvis forholdet er ment å være uforpliktende, bør man ikke ligge med noen mer enn tre ganger. Før man vet ordet av det, er den ene parten følelsemessig involvert. Det usjarmerende ved frilanssex er jo at man alltid holder døra åpen slik at man kan trekke seg ut hvis det kommer noe bedre, sier hun.

Lei av misjonærstillingen? Her er tolv nye stillinger du bør prøve!