Flere frykter for jobben

Tror de kan bli erstattet av ny teknologi.

<b>OVERFLØDIG?</b> Kanskje blir kontorarbeiderne overflødige om noen år. Foto: NTB SCANPIX
OVERFLØDIG? Kanskje blir kontorarbeiderne overflødige om noen år. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14 prosent av norske arbeidstakere sier de er redde for at teknologiutviklingen kan gjøre dem overflødige, viser en årlig arbeidslivsundersøkelse utført av InFact på vegne av det norske konsulentselskapet Vivento.

Dette er en oppgang på to prosentpoeng fra 2014, og det er spesielt økt jobbfrykt blant unge arbeidstakere.

Men er det grunn til å frykte for jobben sin? Og hvilke jobber står i faresonen?

LES OGSÅ: På jakt etter ny jobb? Dropp disse ordene i jobbsøknaden

Disse yrkene vil forsvinne

- Det forskes mye på dette, og blant annet har en rapport bestilt av Kunnskapsdepartementet konkludert med at hver tredje arbeidsoppgave som mennesker utfører i Norge i dag står i fare for å bli overtatt av datamaskiner og roboter i løpet av 20 år, sier Espen Jacobsen, administrerende direktør i Vivento, i en pressemelding.

Kunnskapsdepartementets rapport anslår at 95 prosent av de oppgavene butikkansatte, kontormedarbeidere, telefonselgere og regnskapsførere utfører i dag er overtatt av datamaskiner i løpet av de neste 20 år. Dinside har tidligere omtalt undersøkelsen, som viser at spesielt lavtlønns- og lavkompetanseyrker som ser ut til å være mest utsatt.

Men det er ikke nødvendigvis bare negativt at en del av disse jobbene forsvinner, mener enkelte.

- Det er bra at disse jobbene blir borte, for vi vil ikke bruke mennesker til jobber som maskiner kan gjøre. Det er de trivielle oppgavene som forsvinner, har Anders Ekeland, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå (SSB) uttalt tidligere.

LES OGSÅ: Slik sikrer du deg drømmejobben

Menn mest bekymret

Undersøkelsen viser at det generelt er flere menn enn kvinner som bekymret for å miste jobben. Samtidig er det innen offentlig forvaltning at flest er redd for å bli overflødig, hvor andelen bekymrede arbeidstakere er på 22 prosent.

Aldersmessig er det i gruppen 18-39 år vi finner flest bekymrede arbeidstakere, hvor andelen har økt med hele åtte prosentpoeng, fra 14 prosent i 2014 til 21 prosent i år.

Les mer jobbrelatert stoff på Dinside.