Flere forsikrer barn og helse

Men nå skal det stilles strengere krav til markedsføringen.

Er det nødvendig eller overflødig å forsikre barna? Forbrukerombudet vil stille strengere krav til markedsføringen. Foto: Colourbox.com
Er det nødvendig eller overflødig å forsikre barna? Forbrukerombudet vil stille strengere krav til markedsføringen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av private barne- og helseforsikringer er økende, og stadig flere forsikringsselskaper tilbyr denne typen forsikringer til privatpersoner. Men trenger vi disse forsikringene? Nå stiller Forbrukerombudet nye krav til markedsføringen av slike forsikringer.

Kompliserte produkter

For forbrukerne kan forsikringsprodukter være kompliserte å sette seg inn i og forstå, og det er derfor ekstra viktig at markedsføringen fremstår som klar og tydelig, skriver Forbrukerombudet i en pressemelding.

I sitt brev til bransjen stiller Forbrukerombudet blant annet følgende krav til opplysningene som gis i markedsføringen:

 • Forbrukerne skal få klar og tydelig informasjon om pris og vilkår
 • Det skal ikke benyttes villedende sammenlikninger eller påstander om å være "best", eller gis uriktig informasjon om dekningsgrad, hurtig skadeoppgjør eller lignende
 • Eventuelle henvisninger til det offentlige helsetilbud skal bygge på korrekte og dokumenterbare fakta
 • Se også: Det har blitt enklere å velge forsikring

  Skal ikke spille på frykt

  Forbrukerombudet oppfordrer også forsikringsbransjen til å være varsom og ikke spille på overdreven frykt for farer, ulykker og sykdom.

  - Forbrukerne skal kunne gjøre informerte valg av forsikringer, begrunnet i reelle behov - ikke unødvendig frykt for alle hverdagens små og store farer, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.


  Bør sikres av det offentlige

  Barneombud Reidar Hjermann har uttalt at det er samfunnets ansvar å gi barn et verdig liv etter ulykker, og synes det er uverdig at ett av fire norske barn har egen forsikring.

  Anniken Huitfeldt uttalte i kraft av sin tidligere stilling som Barne- og likestillingsminister at forsikringsbransjen feilinformerer kundene når de ikke opplyser om at Overformynderiet i stor grad bestemmer over pengene som blir utbetalt på private barneforsikringer.

  Les mer: Uverdig med barneforsikring

  Les vilkårene nøye

  DinSide har tidligere rettet et kritisk blikk mot denne typen forsikringer, for i stedet for å krangle med forsikringsselskapet og Overformynderiet hvis ulykken skulle være ute, har du tenkt på at du kan spare selv og sikre barna dine på denne måten?

  Et annet viktig poeng er at vilkårene varierer, og at det kan være vanskelig å få utbetalt pengene.

  I 2004 gjorde DinSide en undersøkelse som viste at fire av seks forsikringsselskaper utbetaler hovedsummen bare hvis barnet blir erklært medisinsk invalid. Leder for barnelegeforeningen, Jørgen Hurum, sa den gang følgende:

  - Å erklære et barn medisinsk invalid er en både alvorlig og vanskelig sak. En erklæring om varig medisinsk invaliditet forutsetter at legen ser intet utviklingspotensiale, og en slik konklusjon vil en lege ytterst sjelden kunne trekke for et barn.

  Norsk Barnelegeforening bekrefter at omtrent det samme vil gjelde i dag.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!