Flere for tykke enn for tynne

Flere kvinner er overvektige enn underernærte, også i fattige land, viser en ny amerikansk undersøkelse.

32 prosent av kvinner i verdens urbane strøk er overvektige, mens 9 prosent på landsbygda er underernærte, viser en undersøkelse fra University of North Carolina. 150.000 kvinner i alderen 20 til 49 år fra 36 land er blitt målt ut fra sin kroppsmasseindeks (BMI).

- I dag er det mindre kroppsarbeid, også blant kvinner i primærnæringene i fattige land. Redusert fysisk aktivitet kan være en av forklaringene på hvorfor utviklingen er slik, sier ernæringsfysiolog Maria Thommessen til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Mye sukker og fett
I Kenya er for eksempel 28 prosent av kvinnene i byene overvektige, mens det tilsvarende tallet på landsbygda er 15. Rundt 3300 kenyanske kvinner deltok i undersøkelsen, som også viste at sju prosent av de undersøkte kvinnene i byene er underernærte, mot 12 prosent på landsbygda.

- I en del afrikanske land er det å være overvektig et signal om at du er velfødd. Idealet om at kvinner skal være slanke er ikke like sterkt som i vesten. I byene er også tilgjengeligheten på billige fett- og sukkerholdige matvarer svært god, sier hun.

I halvparten av landene som er undersøkt, er 20 prosent av kvinnene på landsbygda overvektige. USA kom desidert dårligst ut av de undersøkte landene. Der er 60 prosent av kvinnene overvektige og 33 prosent svært overvektige.

Norsk vektøkning
I Norge er tre av fire menn og én av to kvinner overvektige i 40-45 årsalderen. De siste 15 årene har norske menn gått opp 5 kilo og kvinner 5,8 kilo, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

- Norske kvinner gikk ned i vekt under slankebølgen på 70-tallet, men siden 1985 har begge kjønn økt igjen, sier Thommesen.

Mozon.no, 04.05.2005