Flere fødende velger akupunktur

Stadig flere kvinner velger smertelindrende behandling under fødselen. Og nå er akupunktur blitt et vanlig tilbud på fødestuene.

Publisert
Sist oppdatert

Bruken av smertelindrende midler som epidural skyter i været i Norge. Det viser en ny undersøkelse som publiseres i Tidsskrift for Den norske lægeforening i dag.

Undersøkelsen viser også at alternative tilbud som akupunktur er i sterk fremgang. Alle universitets- og sentralsykehus i Norge tilbyr denne formen for smertelindring, det betyr at over 8 av 10 fødende kvinner får dette tilbudet.

Dramatisk økning
- I undersøkelsen er først og fremst den dramatiske økningen i tilbudet om akupunktur som er iøynefallende, forteller forskningsleder og lege Andreas Barrat-Due ved Rikshospitalet.

Han mener at både epidural og akupunktur er gunstige behandlingstilbud for å redusere smerter ved fødselen. Men han advarer mot morfin og det morfinlignende stoffet petidin som fortsatt brukes i stor grad ved norske fødeavdelinger. Slike medisiner kan ha uønskede bivirkninger og påvirke det nyfødte barnet negativt.

- Det ligger i tiden med mer fokus på alternative metoder. I tillegg er det stor entusiasme blant jordmødrene. Akupunktur er en behandling de kan gi uten at anestesilege må kobles inn. Det krever ingen overvåking og det er helt uten bivirkninger. Sett fra mitt ståsted er dette en positiv utvikling, sier Barrat-Due til Aftenposten.

Lettere fødsel
Hele 97 prosent av alle kvinner som velger akupunktur ved fødselen, mener at behandlingen svarer til forventingene. Et norsk studie som er gjort ved Sykehuset Østfold viser også at bruk av akupunktur hos fødende kan redusere smerter og gjøre fødselen lettere.

- Ved hjelp av akupunktur kan vi gi kvinner en bedre fødsel. Det er heller ikke funnet noen bivirkninger ved denne behandlingen.

- Jeg opplever at stadig flere kvinner i Norge har fått øynene opp for akupunktur i forbindelse med fødsel. Siden jeg startet med akupunktur for fødende i 1996 har det skjedd en voldsom utvikling i oppmerksomheten rundt denne behandlingen, forteller jordmor Else Skilnand som har deltatt i undersøkelsen ved Sykehuset Østfold.

 

Mozon.no, 22.09.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer