Dette er et eksempel på økt brystvekst hos en 15-årig gutt. Foto: Science Photo Library
Dette er et eksempel på økt brystvekst hos en 15-årig gutt. Foto: Science Photo LibraryVis mer

Flere får mannepupper

De yngste rammes hyppigst. Sjekk hvorfor.

Stadig flere menn sliter med at brystene vokser. I mange tilfeller er overvekt årsaken, men forskerne mener at inntak av mat som inneholder spor av hormoner og hormonhermende stoffer i tillegg kan ha noe av skylden.

Også medikamenter som påvirker hormonbalansen i kroppen kan medvirke til brystdannelse hos menn. Mange menn synes det er sjenerende å utvikle bryster, og noen velger også å operere dem bort. Den kjente Idol-dommeren Simon Cowell skal være blant disse.

I Storbritannia økte antallet av denne typen operasjoner med 80 prosent i fjor, ifølge British Association of Aesthetic Plastic Surgeons.

Med økt etterspørsel dukker det dessuten opp nye metoder for fjerning av mannebryster. Avisen The Daily Mail omtalte nylig en metode som går ut på å knuse brystvevet med mikrobølger.

Ikke en sykdom

Den medisinske betegnelsen på brystvekst hos menn er gynekomasti.
Gynekomasti er ikke en sykdom, men kan være et symptom på en underliggende sykdom eller tilstand, skriver lege Ann Cathrin Reichelt på Lommelegen.no.

Så mange som to av tre unge gutter opplever ifølge Reichelt at brystene blir større og ømmere i en periode i ungdommen. Men hos voksne menn er forstørrede bryster et symptom på et underliggende problem og skal undersøkes.

Derfor vokser brystene

Både menn og kvinner har både kvinnelige og mannlige kjønnshormoner. De kvinnelige kjønnshormonene er østrogen og progesteron, det mannlige kjønnshormonet er testosteron. Kvinner har overvekt av østrogener og menn har overvekt av testosteron.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gynekomasti oppstår når det hos menn er en økning i de kvinnelige kjønnshormonene i forhold til de mannlige.

Det er mange mulige årsaker til dette. Mannens alder er viktig når legen skal undersøke en mann for gynekomasti.

 • Nyfødte. Det er normalt for nyfødte å ha forstørrede bryster fordi de er blitt utsatt for påvirkning av kvinnelige kjønnshormoner i mors liv. Dette avtar vanligvis raskt etter fødselen.
 • Ungdom. I puberteten opplever så mange som to av tre gutter å få ømme bryster og lett forstørrelse. Dette er en hyppig årsak til bekymring, og mange oppsøker lege. Forstørrelsen kan være mest på én side, mer øm på en side, eller likt på begge sider. Det kan vare noen måneder eller få år, men det skal imidlertid ikke vare inn i det voksne liv.
 • Hos overvektig ungdom er det ikke så lett å skille mellom gynekomasti og bare ekstra fettvev i brystområdet. Uavhengig av overvekten: dersom området rett under brystvorten kjennes ømt og hardt, kan gynekomasti være årsaken.

Rammer sjeldnere voksne

Gynekomasti hos voksne menn er relativt sjelden, hos under 1 prosent av mennene. Hos voksne menn er den vanligste årsaken til gynekomasti mangel på testosteron, en medisinsk tilstand som kalles hypogonadisme.

Gonader er det latinske ordet for kjønnskjertel, og vil hos kvinnene si eggstokkene, hos mennene testikler, produksjonsstedet for testosteron. Hypo betyr under eller for lite, og mannlig hypogonadisme betegner at det er for lite testosteron i blodet.

Hypogonadisme
Hypogonadisme skyldes én av to ting: enten er testiklene skadet, pga medfødte feil, stråling, infeksjoner, ytre skader og lignende. Eller så sitter feilen i hypofysen i hjernen. Hypofysen sender ut hormoner som stimulerer testiklene til å produsere testosteron. Feil i hypofysen kan skyldes svulster, infeksjon, dopingproblematikk, anoreksi eller kroniske sykdommer.
I begge tilfellene vil mannen få de samme symptomene og tegnene, selv om årsaken er forskjellig. Gutter som får hypogonadisme før de har kommet i puberteten, vil ikke utvikle mannlige trekk. Dersom hypogonadisme utvikles etter puberteten, kan mannen oppleve å miste kroppshår, få mindre sexlyst, ereksjonsproblemer, hodepine og tretthet.

Andre årsaker til forstørrede bryster:

 • En rekke medikamenter kan føre til forstørrede bryster, enten fordi de inneholder østrogener, eller fordi de imiterer østrogenenes virkning eller hemmer nedbrytningen av østrogen.
 • Kronisk leversykdom. Skrumplever ses ofte ved alkoholisme. Leversykdommen forrykker balansen mellom de mannlige og de kvinnelige kjønnshormonene hos menn.
 • Marihuanabruk kan gi gynekomasti på grunn av effekten på hormonreseptorer.
 • Hormonproduserende svulster kan produsere kvinnelige kjønnshormoner og føre til forstørrede bryster. Disse er sjeldne.
 • Kromosomfeil. Gynekomasti kan være en del av det sjeldne Klinefelter-™s syndrom, der mannen har et ekstra X-kromosom. (Dvs kjønnskromosomene er XXY isteden for XY)

Hva med brystkreft?

Mannlig brystkreft er svært sjelden: i Norge ses i årlig kun 10-15 tilfeller. Hvorvidt gynekomasti hos menn er en risikofaktor for brystkreft er fremdeles usikkert.

Man bør tenke på brystkreft dersom:

 • Brystforstørrelsen sitter på kun én side (hos voksen mann)
 • Brystvevet føles hardt
 • Brystvorten er deformert
 • Blodig væske fra brystvorten

Konklusjon: Forstørrelse av brystene hos helt nyfødte gutter og hos gutter i ungdommen er vanlig og sjelden uttrykk for noe alvorlig. Forstørrelse av brystene hos en voksen mann er et symptom på et underliggende problem eller tilstand. Dersom gynekomasti oppstår hos en voksen mann, bør han derfor undersøkes av lege.