Ifølge Finanstilsynet tall for 2014 fungerer norske betalingssystemer godt, men den dårlige nyheten er en kraftig økning i misbruk av kortinformasjonen.
Langt flere kortmisbruk
Finanstilsynet skriver i en pressemelding at det samlede tapet i betalingssystemene økte med 16 prosent i 2014. Og det er kortsvindel med stjålet kortinformasjon som økte mest.
Antall betalingskort rammet av misbruk økte med 71 prosent.
- I 2014 økte svindel av typen «kort ikke til stede» med 39 prosent. Tapene har nær tredoblet seg i løpet av tre år og utgjorde i 2014 mer enn 40 prosent av de samlede tapene innen betalingsformidlingen, sier seksjonssjef Olav Johannessen.
Svindelen skjer ifølge Finanstilsynet hovedsakelig i utlandet, og peker også på at tapene er små i forhold til det totale transaksjonsvolumet og i internasjonal sammenheng.
Her kan du lese hele risiko- og sårbarhetsundersøkelsen til Finanstilsynet.
Slik unngår du problemer
Dinside advarer jevnlig mot ulike former for kortmisbruk av denne typen, der du altså ikke får frastjålet kortet fysisk, men noen misbruker kortinformasjon fra ditt bankkort.
Blant annet kan nettbutikker som ikke bruker sikre betalingsløsninger føre til slikt misbruk. også i 2014 var dette hovedårsaken til misbruk av norske bankkort, skriver Finanstilsynet i sin rapport.
Du bør også være obs på at det fins en rekke falske nettbutikker som slett ikke er der for å selge deg varer, men for å loppe kortet ditt for penger.
Her finner du en
Les også hvordan du avslører de falske nettbutikkene.
En annen svindelform som er utbredt, og som blant annet Forbruker Europa har advart mot tidligere, er de som lokker med gratis prøver av produkter, for så å trekke bankkortet ditt for større summer.
Phishing er også et velkjent problem, hvor du lokkes til å fylle inn kortinformasjon som svar på diverse mail du får. Her ser du hvordan du kjenner igjen ekte e-poster fra phishing-forsøk.
Logger inn i nettbanken din
Finanstilsynet varsler også om at det har vært en betydelig økning i tap som skyldes at kundens innloggingsmekanisme er blitt stjålet og misbrukt.
- Det har lyktes svindlere å utgi seg for å være en annen kunde og få utlevert kundens kodebrikke og misbruke denne. Tapene er samlet sett begrenset, men kan gi store negative konsekvenser for den enkelte kunde, sier Johannessen.

Som Dinside har skrevet om tidligere, skal man aldri låne bort kodebrikken sin til noen, selv ikke til ektefellen.
Samtidig kan ID-tyveri føre til denne typen problemer. Her kan du sjekke om du er i faresonen for ID-tyveri.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.