Flere får kortinformasjonen misbrukt

Urovekkende stor økning de siste tre årene vekker bekymring.

<b>MISBRUK:</b> Antallet kortmisbruk der bankkortet fysisk ikke er stjålet, øker kraftig. Foto: ALL OVER PRESS
MISBRUK: Antallet kortmisbruk der bankkortet fysisk ikke er stjålet, øker kraftig. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Finanstilsynet tall for 2014 fungerer norske betalingssystemer godt, men den dårlige nyheten er en kraftig økning i misbruk av kortinformasjonen.

Langt flere kortmisbruk

Finanstilsynet skriver i en pressemelding at det samlede tapet i betalingssystemene økte med 16 prosent i 2014. Og det er kortsvindel med stjålet kortinformasjon som økte mest.

Antall betalingskort rammet av misbruk økte med 71 prosent.

- I 2014 økte svindel av typen «kort ikke til stede» med 39 prosent. Tapene har nær tredoblet seg i løpet av tre år og utgjorde i 2014 mer enn 40 prosent av de samlede tapene innen betalingsformidlingen, sier seksjonssjef Olav Johannessen.

Svindelen skjer ifølge Finanstilsynet hovedsakelig i utlandet, og peker også på at tapene er små i forhold til det totale transaksjonsvolumet og i internasjonal sammenheng.

Her kan du lese hele risiko- og sårbarhetsundersøkelsen til Finanstilsynet.

Slik unngår du problemer

Dinside advarer jevnlig mot ulike former for kortmisbruk av denne typen, der du altså ikke får frastjålet kortet fysisk, men noen misbruker kortinformasjon fra ditt bankkort.

Blant annet kan nettbutikker som ikke bruker sikre betalingsløsninger føre til slikt misbruk. også i 2014 var dette hovedårsaken til misbruk av norske bankkort, skriver Finanstilsynet i sin rapport.

Du bør også være obs på at det fins en rekke falske nettbutikker som slett ikke er der for å selge deg varer, men for å loppe kortet ditt for penger.

Her finner du en større oversikt over de vanligste svindelformene, med lenke til Forbrukerombudets oppdaterte liste over falske nettbutikker.

Les også hvordan du avslører de falske nettbutikkene.

En annen svindelform som er utbredt, og som blant annet Forbruker Europa har advart mot tidligere, er de som lokker med gratis prøver av produkter, for så å trekke bankkortet ditt for større summer.

Phishing er også et velkjent problem, hvor du lokkes til å fylle inn kortinformasjon som svar på diverse mail du får. Her ser du hvordan du kjenner igjen ekte e-poster fra phishing-forsøk.

Logger inn i nettbanken din

Finanstilsynet varsler også om at det har vært en betydelig økning i tap som skyldes at kundens innloggingsmekanisme er blitt stjålet og misbrukt.

- Det har lyktes svindlere å utgi seg for å være en annen kunde og få utlevert kundens kodebrikke og misbruke denne. Tapene er samlet sett begrenset, men kan gi store negative konsekvenser for den enkelte kunde, sier Johannessen.

ID: Mange mener nettopp det at bankkort i Norge også fungerer som identifikasjon med fullt fødsels- og personnummer, øker muligheten for ID-tyveri. Foto: PER ERVLAND
ID: Mange mener nettopp det at bankkort i Norge også fungerer som identifikasjon med fullt fødsels- og personnummer, øker muligheten for ID-tyveri. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Som Dinside har skrevet om tidligere, skal man aldri låne bort kodebrikken sin til noen, selv ikke til ektefellen.

Samtidig kan ID-tyveri føre til denne typen problemer. Her kan du sjekke om du er i faresonen for ID-tyveri.