Illustrasjonsfoto:Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto:Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Flere får ADHD-piller

Medisineringen av ADHD-pasienter er nesten tredoblet siden 1993. Men ekspertene vil behandle enda flere.

Bruken av medisiner som skal behandle ADHD, steg på verdensbasis med 274 prosent mellom 1993 og 2003, viser tall fra en amerikansk studie. Samtidig ble utgiftene til slike medisiner nidoblet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tallene kommer fram etter at forskere fra University of California har gått gjennom data fra mer enn 70 land i en internasjonal farmasidatabase.

Alternativ behandling av ADHD? Prøv fiskeolje:

- Ekstreme vrangforestillinger
I Norge fikk litt over 11000 barn og unge behandling med sentralstimulerende midler i 2005, ifølge Reseptregisteret ved Folkehelseinstituttet. Det er en økning på mer enn 25 prosent i forhold til året før.

Nevropsykolog Peter Arnesen ved Sørlandet sykehus er lei av ramaskriket som ofte følger etter at slike tall blir offentliggjort.

- Det er ekstreme vrangforestillinger om at det er fritt fram for ADHD-medisiner. Realiteten er at restriksjonene er så strenge at vi fremdeles behandler fryktelig få i forhold til det vi teoretisk kunne gjort, sier Arnesen.

Opptil 50 000 barn fyller kriteriene for en ADHD-diagnose, påpeker han. Mange voksne har også ADHD uten å vite det.

- Mitt ønske er at flest mulig leger som behandler ADHD-pasienter, skal ha god kompetanse. Hvis en av konsekvensene er at det må brukes litt mer medisiner, er det helt greit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Positivt med medisiner
Knut Halvard Bronder, assisterende generalsekretær i ADHD-foreningen, er enig i at det er en kraftig underbehandling av ADHD-pasienter. Han synes det er positivt at flere får medisiner.

- Bare ti prosent av de som oppfyller kriteriene, får hjelp i dag. Regjeringens psykiatrimelding har derimot ført til en bred satsing på ADHD-behandling de siste årene. En økning i medisinbruken vil bare si at det er flere som får hjelp.

Både Arnesen og Bronder påpeker likevel at ikke alle med ADHD trenger medisin, og at medisinering bare må være en del av behandlingen for resten.

- Mange av barna med ADHD sliter for eksempel ekstra mye på grunn av uro på skolen. En rolig klasse og tilrettelagt pedagogikk kan hjelpe dem å strukturere dagen, forklarer Bronder.

Hva er ADHD? Les mer på Lommelegen: