Rente på studielån

Flere endringer i studiestøtten

Høyere rente og mindre i reisestipend til de som studerer i utlandet.

FLERE ENDRINGER I STUDIESTØTTEN: Blant endringene regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2017, er å justere opp renten. Foto: NTB Scanpix
FLERE ENDRINGER I STUDIESTØTTEN: Blant endringene regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2017, er å justere opp renten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da regjeringen la frem statsbudsjettet for 2017, ble det foreslått flere endringer i studiestøtten, som både omfatter dagens studenter og de som er ferdig med studiene for lengst.

Blant annet vil det bli dyrere å betale ned på studielånet.

Høyere rente

Regjeringen skriver at de foreslår at studielånsrenta heves til normrentenivå, slik at renten fra 1. januar 2017 blir 0,35 prosentpoeng høyere enn den ville vært med dagens regler for rentefastsettelse. Forslaget innebærer en reduksjon i fratrekk fra basisrenten fra 0,5 til 0,15 prosentpoeng.

De skriver videre at endringen omfatter alle lån med flytende rente og lån med fastrente der søknaden er sendt 6. oktober eller senere.

Forslaget skal gi statsen en netto innsparing på 245,7 millioner kroner.

Mindre i reisestipend

Skal du studere utenlands, må du belage deg på å dekke mer av reiseutgiftene selv.

Regjeringen foreslår å avvikle reisestipendet til reiser i Norge og Norden for studenter i høyere utdanning.

Samtidig vil de redusere stipendandelen i reisestøtten til utenlandsstudenter. I dag er stipendandelen 70 prosent, og foreslås redusert til 35 prosent.

Blir dette vedtatt, vil den totale reisestøtten bestå av 65 prosent lån og 35 prosent stipend.Tilsammen skal dette gi staten en samlet innsparing på 67 millioner kroner.

En ekstra måned med studiestøtte

At studielånet har vært for lavt har blitt hevdet mange ganger, og det har også være ønsket å forlenge studielånet fra 10 til 11 måneder i året. Dette ble vedtatt innført som en gradvis økning i fjor.

Konkret innebærer dette en økning på 2.600 kroner mer i basisstøtte fra og med våren 2017. De neste tre årene vil støtten øke tilsvarende.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!