Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Flere blir tatt i tollen

Skal du på harry-handle i Sverige i påsken? Pass deg, for nå blir stadig flere småsmuglere tatt.

Toll- og avgiftsetaten utførte drøyt 145.000 grensekontroller i 2008. Om lag 13 prosent av kontrollene avdekket forsøk på ulovlig inn- eller utførsel av varer, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er en økning på ett prosentpoeng - eller over 2.000 personer - fra året før.

De aller fleste av dem som ble sjekket og tatt var vanlige reisende.

Som følge av disse grensekontrollene ble det beslaglagt mer enn 330.000 liter alkoholholdige drikkevarer og 7,2 millioner sigaretter i 2008.

AKTUELT: Her er de nye taxfree-reglene

Harrydager

Skjærtorsdag er fridag i Norge, mens söta bror holder både butikker og Systembolaget. åpne. Med en knallsterk norsk krone sammenliknet med den svenske er det grunn til å tro at påskehandelen over grensen kan blir rekordstor i år.

I 2009 handlet vi for 8,9 milliarder kroner i forbindelse med dagsturer til utlandet, viser tall fra SSB. Drøyt halvparten av denne handelen skjedde i Strømstadregionen i Sverige.

Allerede nå melder butikkene i området om svært mange kjøpeglade nordmenn, som legger igjen rekordmye penger i de svenske kassene.

–Vi økte omsetningen med 77 prosent i forrige uke i forhold til samme uke i fjor. Hittil i år ligger vi ti prosent over omsetningen fra i fjor, sier Ståle Løvheim, senterleder ved Nordby Shopping Center, til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke la deg friste

Dermed er det også duket for å la seg friste til å ta med litt for mye tilbake over grensen.

DinSide anbefaler selvfølgelig å holde deg innenfor lovlig kvote og tollregler. Husk at dersom du bare reiser over grensen for noen timer, kan du ikke ta med deg varer for en samlet verdi på mer enn 3.000 kroner.

Oppholder du deg i utlandet i mer enn 24 timer er grensen 6.000 kroner. I tillegg kommer selvfølgelig spesifikke kvoter og tollregler på for eksempel alkohol og tobakk:

Alkoholholdige drikkevarer:

  • 1 liter drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosent og 1,5 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent, eller 3 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent.
  • 2 liter øl med alkoholstyrke over 2,5 volumprosent, eller annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 4,7 volumprosent. Dette betyr at man for eksempel kan ta med 5 liter øl dersom man ikke medbringer andre alkoholholdige drikkevarer.
Tobakk:
  • 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer, og
    200 blad sigarettpapir.
Lurer du på om du skal betale toll eller moms?

Prøv vår enkle importkalkulator

Dyrere alkohol

Forrige uke skrev DinSide at Systembolaget skrur opp prisene. Vår pristest viste likevel det kan være mye å spare på handle alkoholen i Sverige. Kartongvin er spesielt gunstig å handle over svenskegrensen. En treliterskartong med poppisvinen J.P. Chenet Cabernet Syrah er drøyt 170 kroner billigere på Systembolaget enn på Vinmonopolet.

PRISTEST: Her er vinen og brennevinen du sparer penger på å handle i Sverige

Kilder: SSB og Toll.no