Flere barn med hjernekreft

En dansk undersøkelse har funnet en markant stigning i antall hjernesvulster hos barn. Men årsaken er fremdeles en gåte.

Et stigende antall barn i Danmark får den ubehagelige beskjeden om at de har kreft i hjernen, skriver Ekstra Bladet.

På 15 år er antallet nesten fordoblet, og det er stadig flere som dør av sykdommen. Det viser en ny undersøkelse fra den danske organisasjonen Kræftens Bekæmpelse, som betegner utviklingen som markant.

- Vi vet ikke hvorfor. Det at vi har blitt flinkere til å stille diagnosen kan spille en rolle, men det forklarer ikke hele stigningen, sier mannen bak undersøkelsen, kreftforsker i Kræftens Bekæmpelse Ole Raaschou-Nielsen, til det danske bladet.

Slik går du til krig mot kreften

Prosjekt skal se på årsaken
Et annet prosjekt under Kræftens Bekæmpelse skal nå se på årsaken til denne utviklingen. Hvis forskerne finner svaret kan man unngå enkelte tilfeller av hjernekreft hos barn, i følge Raaschou-Nielsen.

I følge Kreftregisteret rammes cirka femti barn og 700 voksne i Norge av hjernesvulst hvert år. Det oppdages nesten dobbelt så mange tilfeller av hjernekreft i dag enn for 30 år siden.

Forskere har lenge bekymret seg over at mobiltelefon kan øke risikoen for kreft i hjernen. Det gjør den imidlertid ikke.

Se hvor mye din mobil stråler

 

Mozon.no, 21.08.2006