Kjenner du deg igjen? Teknologien gjør det lettere å jobbe når og hvor som helst, også i løpet av ferien. Foto: Alloverpress
Kjenner du deg igjen? Teknologien gjør det lettere å jobbe når og hvor som helst, også i løpet av ferien. Foto: AlloverpressVis mer

Fleksibel jobb går ut over ferien

Fire av ti jobber i ferien sin.

Selv om det er ledere og selgere som i størst grad må jobbe i ferien sin, oppgir hele fire av ti arbeidstakere at de trolig må jobbe i ferien.

Dette viser den ferske Work Life-undersøkelsen fra ManpowerGroup.

Bruker jobbmail på ferien

Det er spesielt de som jobber innen media, kultur, marked og PR som topper listen over arbeidstakere som trolig må jobbe i ferien sin.

Maalfrid Brath, som er konsernsjef i ManpowerGroup, mener at når så mange må jobbe i ferien, er det enda et tegn på at skillet mellom arbeid og fritid viskes ut.

– Fleksible løsninger kan være positivt både for ledere og medarbeidere, men samtidig er det viktig for den enkelte å ha frisoner der man kobler helt ut og får ladet batteriene. Det er ingen som er tjent med at den ansatte er tilgjengelig 24/7, sier Brath i en pressemelding.

Antakelig må teknologien ta noe av skylden for at såpass mange jobber når de har ferie. Fire av ti av norske arbeidstakere har jobbmailen tilgjengelig på mobilen, ifølge Work Life. Og selv om de fleste som har denne muligheten oppgir at det er både praktisk og positivt, svarer to av ti at det er negativt på grunn av forventningen om alltid å være tilgjengelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ikke reis til utlandet om du mottar støtte fra NAV

Lag klare avtaler

Maalfrid Brath tror forventningen om å være tilgjengelig for arbeidsgiveren i ferien kan være plagsomt for mange. Derfor er det viktig med klare avtaler mellom ledere og medarbeidere.

– En leder skal ha stor respekt for folks ferie, og spørsmål om å jobbe når man har fri må bare være når det er helt nødvendig. For de fleste er det nødvendig å få ta helt fri fra jobben i noen uker. Da får vi også mer opplagte medarbeidere tilbake etter sommeren, sier Brath, og legger til at man bør lage klare avtaler for hva som ventes av tilgjengelighet i ferien, slik at arbeidstakerne slipper å være i beredskap hele ferien.

Ifølge Arbeidstilsynet har arbeidstakerne rett og plikt til å avvikle full ferie, og det er arbeidsgivers plikt å sørge for at arbeidstaker avvikler full ferie.

Beate Karlsen i Arbeidstilsynet påpeker at de mottar få spørsmål angående denne problemstillingen fra verken arbeidstakere eller arbeidsgivere.

Hun forteller til DinSide at hovedregelen er at arbeidstaker skal ha ferie uten forstyrrelser fra arbeidsgiver, og at å pålegge arbeidstaker å jobbe i ferien uten medhold gjennom ferielovens paragraf 6, kan være brudd mot ferieloven.

- Om tilgjengelighet kan sies å være arbeid blir imidlertid en definisjonssak. Ferielovens paragraf 6 kan også fravikes ved tariffavtale eller annen avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, understreker Karlsen, og legger til at dette kan bero på forskjellige behov utfra typer stillinger der det kan være nødvendig med noe tilgjengelighet, for eksempel for ledere eller annet nøkkelpersonell.

Les også: Dette gir krav på ny ferie!

Om Manpower Work Life-undersøkelsen: 4.980 nordmenn har svart på et spørreskjema som er sendt ut via e-post. Av alle som har svart, er 2.571 ansatte, 1.543 arbeidssøkende, 146 selvstendig næringsdrivende og 720 studerende. Manpowers Work Life-panel i Norge består av over 10.000 personer fra alle deler av landet og med en bred fordeling når det gjelder bransjer, yrker og utdanning.