Flekken du helst vil unngå

Redd for å løfte på armene i godt selskap? Slik blir du kvitt lukt og fukt.

Bakterier elsker den fete svetten som utsondres når du er varm eller stresset. Foto: Colourbox
Bakterier elsker den fete svetten som utsondres når du er varm eller stresset. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle svetter, men det er forståelig at store, våte ringer under armene kan oppfattes som et problem. Særlig dersom det lukter stramt også.

Her er noen tips som kan gjøre hverdagen bedre.

1. Renslighet teller

Hos friske mennesker er det ikke selve armhulen som stinker, men de bakteriene som livnærer seg på svette. Bakterier elsker den fete svetten som utsondres når du er varm eller stresset. Jo lenger du svetter mer enn vanlig, jo sterkere blir bakterieveksten - og stanken.

De pinligste plagene

Løsningen her er rett og slett å ta seg en dusj eller et bad, kanskje mer enn en gang om dagen hvis det er veldig varmt i været.

Bruk rene og tørre håndklær og vaskekluter, bakterier synes nemlig fuktig tøy er storveis.

Fjerner du håret under armene reduserer du boltreplassen for bakteriene.

2. Bruk deodorant eller antiperspirant

Det er imidlertid ikke det samme. Deodoranter bekjemper bakterieveksten under armene, antiperspiranter hindrer svetteproduksjonen.

Er du veldig plaget av svette finnes det produkter som har begge funksjoner. Parfyme og andre virkestoffer kan virke irriterende på huden, så prøv deg fram til du finner et merke som passer for deg.

Slik blir du kvitt tåfis

3. Velg klær som «puster»

Klær laget av naturlige materialer som bomull, ull eller lin gir huden luft slik at fuktansamlingen ikke blir så stor. Syntetiske stoffer som nylon og polyester har det med å kapsle varmen inne slik at du svetter mer.

Når du trener er det lurt å bruke tøy med mikrofibre som bidrar til å holde deg tørr og luktfri.

Derfor lukter han så vondt

4. Tenk over hva du spiser

Noen matvarer, som for eksempel løk og hvitløk, gir deg sterkere svettelukt. Det kan være lurt å innta mindre av disse om du er blant dem som svetter mye. Koffein og alkohol kan bidra til økt svette.

5. Oppsøk lege hvis...

...du opplever vedvarende sterk armhulesvette med dårlig lukt. Noen ganger kan dårlig kroppslukt være tegn på sykdom, for eksempel i lever eller nyrer.

Svett som en gris?

Det er også annen hjelp å få dersom du er plaget av svette og vanlige hygienetiltak ikke hjelper. Botox brukes i noen tilfeller for å sette svettekjertlene ut av spill. Enkelte medisiner reduserer også svette.