- Flaut å bruke høreapparat

Ni av ti hørselshemmede tør ikke anskaffe høreapparat, viser en ny undersøkelse. – Mange synes det er flaut, sier audiograf.

Bare 13 prosent av de som selv sier de hører dårlig har anskaffet seg høreapparat, viser en undersøkelse Synovate MMI har gjort for høreapparatleverandøren GN ReSound.

- Det er nok mange flere hørselshemmede i Norge enn vi vet om. Å bruke høreapparat er fortsatt ikke godt nok akseptert i samfunnet, sier audiograf Agnes Skjelbreid Andersen i hørselsbutikken ’’Hørsel i sentrum’’ i Oslo.

Nær 17 prosent av de spurte forteller at de opplever problemer med hørselen ganske ofte, svært ofte eller alltid. Hele 87 prosent av disse svarer at de ikke har høreapparat.

Går ikke til lege
- De fleste har ikke turt å be om hjelp. Mange går inn i en sorg og fornektelsesfase når hørselssansen reduseres og bruker tid før de ber om hjelp. Andre erkjenner ikke hørselstapet før det er blitt et stort problem, sier Skjelbreid Andersen.

Ifølge undersøkelsen har bare sju prosent av de tunghørte mellom 40 og 59 år høreapparat, 25 prosent av de hørselshemmede over 60 har høreapparat.

- Du kan se at folk med dårlig syn bruker briller, men det vises ikke like godt at noen hører dårlig. Det er tydeligvis ikke like lett å gå til lege med et hørselsproblem, som med andre problemer. Selv om redusert hørsel er helt normalt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Hørselshemmedes Landsforbund er det omkring 600 000 hørselshemmede i Norge. Tallet er regnet ut på grunnlag av en helseundersøkelse i Nord-Trøndelag i 1997. Det er omtrent 175 000 høreapparatbrukere i Norge, og hvert år gis det støtte til 60 000 nye høreapparater.

Og det er iPod'en som får skylden for manglende hørsel

Vær åpen
- Det er svært viktig å ta tak i problemet så tidlig som mulig. Vær åpen om problemet ditt, slik at de omkring deg kan legge seg til nye rutiner. Gi høreapparatet en sjanse, ikke legg det bort fordi du ikke liker det. Det tar tid å venne seg til og å finjustere, sier Skjelbreid Andersen.

Uansett anbefaler hun folk som er i tvil om sin egen hørsel til å kontakte lege og be om hjelp.

- En legesjekk vil avdekke om du faktisk har et hørselsproblem eller ikke, og eventuelt hvilken hjelp som passer deg best. Alle har ikke bruk for høreapparat, men har god nytte av andre hjelpemidler, som ekstra høy lyd på ringeklokke og telefon, eller lydoverføring fra tv til øretelefoner, sier Skjelbreid Andersen.

 

Mozon.no, 16.10.2006