Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

- Flatfyll er fint

Det finnes positive aspekter ved å drikke seg fra sans og samling, mener forskere.

Er du blant de mange som liker en real fest i helgene? Anna van Wersch er professor i psykologi ved universitetet i Teesside i Storbritannia.

Hun har fattet interesse for den britiske flatfylla, som jo ikke er ulik den mer utagerende varianten av norsk drikkekultur.

Les også: Skål for helsa

Van Wersch har ledet en studie på fenomenet, der ambisjonen var å se om det finnes noe positivt med å drikke seg kraftig full i helgene. Resultatene av studien er publisert i Journal of Health Psychology.

Setter pris på fylla

Sammen med kolleger gransket van Wersch tidligere undersøkelser på emnet. I tillegg intervjuet de 32 personer mellom 22 og 58 år, som bodde nordøst i England. Noen av dem var ikke opprinnelig britiske, og kjønnsfordelingen var 20 kvinner og 12 menn.

At det finnes negative aspekter ved å stadig drikke seg overstadig beruset ble tidlig tydelig for forskerne. Alkoholforgiftning og uønskede graviditeter var to konsekvenser folk opplevde.

Imidlertid kom det også klart fram at flatfyll/helgefyll også var noe veldig mange satte pris på. De som hadde dette forholdet til alkohol mente det var en del av kulturen og at flatfyll var akseptert som normen for alkoholbruk. Fylla markerte at de hadde fri, mente de som ble intervjuet.

Les også: Helsegrunner til å drikke øl

En sosial aktivitet

Å samles for å bli fulle var en ukomplisert form for sosial omgang, som også kunne inkludere flere enn om man møttes til middag eller gikk på kino.

En av de intervjuede var greker. Han pekte på forskjellen fra sin kultur, der folk møttes og tok en drink når det var avtalen. Møttes man for å ta en drink i England møttes man for å bli fulle.

Britene som svarte i undersøkelsen mente det var helt meningsløst å drikke seg full alene. Drikking var en sosial aktivitet, der man delte glade følelser med hverandre.

Her er de positive aspektene ved å drikke seg fulle sammen, ifølge deltakerne i studien:

  • Økt selvtillit
  • Avslappet sinnssteming
  • Færre hemninger

Fyllesjuke er verst

Det verste aspektet mente de fleste var fyllesjuke. Derfor drakk de seg som regel fulle i helgene, slik at de ikke måtte på jobb dagen derpå. Mange unngikk alkohol på ukedager, de ville «spare seg» til helgen.

På en god annenplass blant negative følger kom anger. Folk angret på at de hadde blitt for intime med noen, at de hadde blitt aggressive, at de hadde sagt noe de burde holdt tett om, eller at de hadde mistet kontroll.

En nasjon på Prozac?

Forskerne forklarer flatfyll-kulturen med at britiske arbeidstakere er svært pliktoppfyllende. Det kreves stort sett at arbeidet de gjør er av høy kvalitet og at de må være effektive.

Arbeidstakerne føler seg presset, og de slipper derfor ut dampen og slår ut håret i helgene ved å drikke seg fulle. Fylla er noe de ser fram til uka igjennom, noe som hjelper dem til å holde ut travle hverdager.

Forskerne mener denne drikkekulturen er med på å forhindre at folk blir ulykkelige, og spør seg hva som ville skje om arbeidtakere ble fratatt helgfylla.

- Vi ønsker vel ikke å heller ha en hel nasjon som går på Prozac, vil vi vel? sier professor Anna van Wersch.