Flagger ut krona - for dyr å produsere

Å produsere norske pengesedler har blitt så dyrt at Norges Bank har bestemt seg for å stanse seddelpressene for godt.

Fra nyttår skal norske penger lages i utlandet.
Fra nyttår skal norske penger lages i utlandet.Vis mer

I løpet av det neste halvåret vil Norges Bank slutte å produsere norske sedler i Norge. Produksjonen vil flyttes til utlandet.

- Den viktigste grunnen er at vi ser at vi på lang sikt ikke kan produsere like billig som de store trykkeriene i utlandet, sier direktør Harald Bøhn i Norges Bank til NRK.

Også de norske myntene vil i fremtiden bli produsert i utlandet. Myntproduksjonen flagges ut tidligst i 2009.

Utflagging

Hva synes du om at kronen blir utenlandsk? (Avsluttet)
Fælt(83%) 229
Flott(17%) 47
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ekspert på økonomisk historie, Francis Sejersted, reagerer på at tradisjonene settes til side for å spare det han kaller småsummer.

- Det er jo egentlig nasjonale symboler, så hvorfor skal dette flyttes ut av landet, spør Sejersted.

Ifølge NRK blir det ikke klart før rundt nyttår hvem som får jobben med å trykke de norske sedlene, men trolig blir det et av de store trykkeriene i England eller Nederland som får kontrakten.

- Fattislig

Nei til EU liker dårlig Norges Banks avgjørelse om å flagge ut produksjonen av norske sedler, og kaller den «fattigslig».

- Nei til EU oppfatter dette som fattigslig. Vi mener en nasjon må kunne produsere, og ikke minst ha kontroll over, produksjonen av egne pengesedler, heter det i et åpent brev som organisasjonens leder Heming Olaussen har sendt til sentralbanksjef Svein Gjedrem og finansminister Kristin Halvorsen (SV).

I brevet viser Olaussen til uttalelser fra historieprofessor Francis Sejersted og Aftenpostens leder fra onsdag, der det blant annet heter at det er en nasjonal oppgave å beholde kyndighet til å trykke rikets pengesedler