Da Samsung Galaxy Tab ble kåret til årets dataprodukt av Elektronikkbransjen i fjor, kostet nettbrettet rundt 7.000 uten abonnement. Et drøyt år senere, får du den på billigsalg. Foto: Per Ervland
Da Samsung Galaxy Tab ble kåret til årets dataprodukt av Elektronikkbransjen i fjor, kostet nettbrettet rundt 7.000 uten abonnement. Et drøyt år senere, får du den på billigsalg. Foto: Per ErvlandVis mer

Fjorårets julegaver på billigsalg

Prisene på enkelte julegaver har falt betraktelig det siste året.

Prisen på elektronikk faller fort. Så fort at dersom du ikke er blant dem som må være først ute, kan du spare tusenlapper.

Under halv pris

I fjor var det for eksempel mange som ville være først ute med å skaffe seg et av årets store trendprodukter - nettbrett. Samsung Galaxy Tab tok innersvingen på Apples iPad, og lanserte det første store nettbrettet i Norge. Galaxy Tab ble dessuten kåret av Elektronikkbransjen til årets dataprodukt.

Men de som kjøpte Samsungs nettbrett mot slutten av fjoråret, fikk svi på pungen. Vår første pristest av Galaxy Tab viste at du måtte ut med mellom 6.500-7.500 kroner for nettbrettet uten abonnementsbinding, for drøyt et år siden.

Et år senere er prisbildet et helt annet. Nettbrettet er på full fart ut av markedet, erstattet av nyere versjoner. Kjøpte du ikke Tab-en i fjor, kan du der får få den til sterkt rabattert pris i år.

Dataspesialisten selger i skrivende stund nettbrettet for 2.999 kroner, altså godt under halv pris av det den ble solgt for i fjor. Prisen skal være uten abonnement. Fraktkostnadene kommer på ikke-så-ubeskjedent 232 kroner, noe som gjør at du må ut med en samlet sum på 3.231 kroner. I skrivende stund har butikken ti eksemplarer på lager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: - Årets julegave 2011

Tenk før du kjøper

Selv med et kraftig prisfall er det ikke sikkert du bør slå til. Nettbrettet er langt fra utdatert, men det finnes nyere versjoner og konkurrerende brett som bør vurderes.

Denne uken testet DinSide den neste Galaxy Tab-en fra Samsung, med 8,9 tommers skjerm, noe anmelderen mente er det minste nettbrettet du bør gå for. I tillegg skal en 7,7-tommersversjon være på trappene.

Så har du iPad-en da, som også er lansert i oppgradert versjon i løpet av året. Nyeste versjon, som forøvrig ble kåret til årets julegave 2011 forrige uke, sto til terningkast seks her på DinSide. Prisen heller ikke altfor avskrekkende; Apple selger nettbrettet fra i underkant av 3.900 kroner.

Kamera og kaffe til rabattert pris

Flere andre produkter som ble hauset opp i fjor, finner du til langt hyggeligere pris i år. Canon EOS 550D ble kåret til årets julegave i fjor, et kamera som nesten fikk toppkarakter her på DinSide.

Da vi testet kameraet i juni i fjor, kostet det rundt 8.000 kroner. Nå får du kameraet for 6.790 kroner pluss frakt på Netonnet.no.

Logitech Harmony 600 fjernkontroll ble kåret til fjorårets datatilbehør, og DinSides anmelder kalte fjernkontrollen «ergonomisk, rimelig og praktisk - terningkast seks.» Ifølge Prisjakts prisutviklingsoversikt har prisen på fjernkontrollen sunket fra rundt 500-600 kroner til i underkant av 300 kroner.

Det finnes mange kaffemaskiner i billigklassen på markedet. I fjor var Delonghi Nescafes Dolce Gusto Circolo den beste, ifølge Elektronikkbransjen. Prisjakts statistikk viser at du måtte punge ut et sted mellom 1.400-1.700 kroner for maskinen for et år siden, for litt over en år siden. Nå får du den til under tusenlappen på Expert.no, Lefdal.com og Elkjop.no.


LES OGSÅ: Svenskenes julegave i år er noe for seg selv ...

TV-er stuper i pris

De siste årene er det få produkter innen elektronikksjangeren som har sunket så mye i pris som TV-er. Elektronikkbransjen har flere ganger gått og og varslet at det enorme prisfallet på TV-er ikke er bra for bransjen.

Det er noe som du bør ha i mente, om du er fristet til å kjøpe nyeste modell av en eller annen tv. I fjor skrev DinSide om en prisbelønt TV fra Samsung, som i løpet av et år hadde sunket drøy 9.500 kroner i pris.

Spørsmålet blir derfor, om du har tålmodighet til å vente? Selvfølgelig finnes det grunner til å være tidlig ute med ny teknologi. Samtidig trenger du ikke vente lenge, for å spare betydelig summer på hjemmeelektronikken.