Fjerner tolltullet

Fra 1. juli 2002 foreslår regjeringen å fjerne tollen på hele 630 industrivarer. Dermed kan du handle til lavere priser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Forslaget er et ledd i regjeringens arbeid for å avvikle all toll på industrivarer og forenkle og rydde opp i det innfløkte toll- og avgiftssystemet.

Enklere

Tollfriheten gjelder en rekke varer innenfor ulike varegrupper, deriblant parfyme, kosmetikk, plastvarer, lærvarer, gulvtepper, gulvbelegg, stoffer, campingartikler, fottøy, hodeplagg, kontormaskiner, sykler, barnevogner, lystbåter, sengeutstyr, belysning, leketøy, spill og sportsartikler.

Målet er lavere priser til deg, en enklere hverdag for næringslivet samt lettere tilgang til det norske markedet for u-land.

Bakgrunnen er mange vilkårlige utslag av dagens system. Finansdepartementet nevner i sin pressemelding lakonisk at...

Bruker mer

 • ..sjøstøvler med yttersåle og overdel av plast har 8 prosent toll, ellers er sjøstøvler tollfrie.
 • ..de fleste typer sportsutstyr har 3 prosent toll, mens golf- og tennisutstyr er tollfritt.
 • ..fiskestenger og fiskesneller har 3 prosent toll, mens fiskekroker er tollfrie.
 • ..tannpirkere har 8,4 prosent toll, mens tanntråd er tollfri.
 • ..sminke for øynene har 6,5 prosent toll, mens kunstige øyenvipper er tollfrie.

  Dersom forslaget blir vedtatt i Stortinget, gir det reduserte tollinntekter på moderate 100 millioner i 2002 og 240 milllioner fra neste år. DinSide har tidligere vist at Norge taper lite på å fjerne tollen på varer fra utlandet,

  Finansminister Per-Kristian Foss vil øke statens utgifter med hele 6 milliarder kroner årlig, noe som de fleste eksperter mener kan føre til renteøkninger.

  Høyreprofil

  Mesteparten dekkes inn ved den ekstraordinære økningen i inntekter fra skatter og avgifter på 6,9 milliarder. Avkastning fra oljefondet på 1,2 milliarder må trekkes fra. Dermed har regjeringen plutselig nær 6 milliarder mer å rutte med.

  1,6 milliarder av oljepengene vil Foss og kollegene likevel bruke. Pengebruken har en tydelig høyreprofil med fokus på forsvar og helse: Forsvaret og sivilt beredskap får 1,7 milliarder, sykehusene og andre helseforetak får 1,8 milliarder og kommuneøkonomien styrkes med vel 900 millioner kroner. Skolene får ikke mer penger.

  Andre trekk ved budsjettet er utvidet studentrabatt på busser, frivillig registrering i småbåtregisteret, beløpsgrensen for fradrag for gaver til frivillige organisasjoner økes til 6000 kroner, fjernet arveavgift for samboere og elektronisk fortolling av småpakker fra utlandet.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!