Fjerner svulsten med varme

En ny måte å behandle brystkreft på kan revolusjonere pleien av kvinner med denne sykdommen. Å varme opp svulstene med ultralyd har vist seg å være veldig effektivt, samtidig som den lar pasientene beholde brystene.

Publisert
Sist oppdatert

Fjerner svulsten med varme
En ny måte å behandle brystkreft på kan revolusjonere pleien av kvinner med denne sykdommen. Å varme opp svulstene med ultralyd har vist seg å være veldig effektivt, samtidig som den lar pasientene beholde brystene.

Tanken bak ultralydmetoden er at man skal ”koke” bort kreftsvulstene. Kreftceller er svært følsomme for varme, og ved 80 grader kan de forsvinne på bare noen minutter.

- Det fungerer på samme måte som når du koker et egg, sier professor Nils Gunnar Holmer, professor i medisinsk teknikk vid Lunds universitetssjukhus til Aftonbladet.

Svulsten koagulerer og dør
Det er mange fordeler med ultralydbehandling. Det er ikke kirurgi involvert, som betyr at pasienten får beholde brystene, og det går svært fort. Selve behandlingen tar ikke mer en en halvtime.

Det kan bidra til at kvinner får behandling raskere, som igjen kan bety at risikoen for at kreften sprer seg er mindre.

Når hun blir behandlet ligger pasienten med brystet i en skål med vann. Ved hjelp av en datamaskin kan legen rette ultralyden mot svulsten, og få den til å koagulere.

Oppvarmingen tar bare noen sekunder, og er kun rettet mot selve svulsten. Alt som ligger rundt forblir uforandret. Utstyret klarer å finne og ta knekken på svulster som er på størrelse med riskorn.

Inngrepet er også helt smertefritt. Pasienten har bare følelse i huden, så den blir smurt inn med et bedøvende middel først.

Ingen bivirkninger er oppdaget ennå, bortsett fra at det kan samle seg litt væske rundt svulsten. Den forsvinner med tiden.

Metoden skal nå prøves ut på 20 pasienter ved Lunds universitetssykehus.

Slik forebygger du kreft

 • Spis grønt
  Grønnsaker og frukt er kjente kreftmotstandere. Soya- og belgvekster, melk, brokkoli, tomater, tofu, fiberrikt brød og ketchup har flere studier vist at har en beskyttende effekt.
 • Få barn som ung
  Du kan forebygge brystkraft på to måter: Bli gravid før du er tretti, og fortsett med amming lenge. Det beskytter mot kreft og skiller ut hormoner som gjør brystkjertlene mindre følsomme for østrogen.
 • Hold vekten
  Fedme gir et kraftig bidrag faren for brystkreft, ettersom fett inneholder østrogen. Ormonet er skadelig i store mengder, og jo mer fett, jo større risiko.
 • Mosjoner
  Mosjon anses for å være en nøkkelfaktor for å unngå alle typer kreft. Professor Walter Willet mener at kosthold og mosjon kan forebygge nesten 70 prosent av alle krefttilfeller.
 • Undersøk brystene
  Det er smart å se etter forandringen på brystene i speilet. Følg med mens du løfter armene og vrir kroppen fram og tilbake. Kjenn rundt brystet med små sirkelbevegelser. Start ovenfor brystvortene.
Er du i risikosonen?
Du har størst risiko for å utvikle brystkreft om du 1) har en mor, søster eller datter med brystkreft, 2) er over 40 år, 3) fikk menstruasjon før du var 12 år, 4) ikke fikk barn før du var 30 år.

Mozon.no, 06.11.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer