Fjerner stipender

STATSBUDSJETTET: Regjeringen gir studentene et sjokk: De vil nemlig både fjerne stipendet for lange studier og reisestipendet.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ordene er ofte fine og festtalene svulstige når satsingen på utdanning omtales. Vi satser på forskning og utdanning, sier regjeringen.

Fjerner gulrot

Likevel vil de nå kutte viktige elementer i en studiefinansiering som er langt dårligere enn tilsvarende ordninger i land Norge sammenlikner seg med, deriblant Danmark.

Norske studenter har i mange år fått avskriving for lange studier, særlig hovedfags- og embetsstudier, i form av tilbakebetaling av mange lånekroner når siste eksamen er unnagjort.

Ordningen har vært en stimulans for studentene til velge lange studier. Kristin Clemet og kollegene foreslår nå å fjerne den - fordi de mener den ikke trengs når Kvalitetsreformen nå gir kortere studier. Norsk Studentunion raser mot forslaget.

Reagerer

- Ordningen er er et viktig tiltak for å oppmuntre studenter til å ta lange utdanninger. Vi forventer at Stortinget avviser regjeringens forslag, og sikrer at Norge også i fremtiden får de spesialistene og høyt kvalifiserte akademikerne kunnskapssamfunnet trenger, sier Kamil Azhar, leder i Norsk Studentunion (NSU).

Forslaget skal tre i kraft fra 1. august 2003. Studenter som begynner på en mastergrad vil fra den datoen ikke få ettergitt en eneste krone - selv om de på normert tid kommer til å studere i mer enn ti semestre.

Ettergivelse av studielån
Normert tidBeløp
10 semestreInntil 22 965 kroner
11 semestreInntil 35 555 kroner
12 semestreInntil 47 905 kroner
13 semestre eller flereInntil 54 180 kroner
Kilde: Lånekassen.

Dropp hjemreisen

Studenter ved norske høyskoler og universiteter har hittil fått ettergitt deler av lånet automatisk. Tabellen viser hvilke beløp det er snakk om.

I tillegg foreslår regjeringen å ta fra studentene reisestipendet innen Norge og Norden. I mange år har stipend til hjemreiser være en del av utdanningsstøtten.

Ordningen har de siste årene kun omfattet studenter som er 25 år eller yngre. Stipendet har vært på maksimalt 7.000 kroner per studieår.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer