Fjerner livsfarlige smertestillende

Smertestillende piller med navnet VIOXX trekkes fra markedet. 35.000 nordmenn må bytte til andre medikamenter.

Legemiddel-giganten Merck besluttet i går å trekke tilbake alt salg av medikamentet VIOXX.

Årsaken er at pillene kan øke risikoen for hjerteinfarkt og slag ved langvarig bruk.

Lindrer slitasjegikt
VIOXX er et populært smertestillende medikament som spesielt brukes mot problemer med slitasjegikt.

Produktet er en såkalt COX-2-hemmer som i mange tilfelle regnes som tryggere enn de mer tradisjonelle ikke-steroide betennelsedempende midlene (NSAIDs).

I Norge brukes medikamentet jevnlig av 35.000 mennesker. Over to millioner brukere over hele verden må nå finne andre legemidler som kan erstatte VIOXX.

Kan stanse omgående
Pasienter som hittill har brukt VIOXX anbefales nå å snakke med en lege for å finne andre legemidler som kan brukes som erstatning.

- Medisinen lindrer smerter, men helbreder ikke. Derfor innebærer det ingen fare for pasientene at de omgående stanser bruken av VIOXX, sier administrerende direktør Lars Lund-Roland i MSD Norge til NTB.

Medisinen produseres av det amerikanske gigantfirmaet Merck og markedsføres i Norge av MSD Norge.

- Vi anbefaler alle brukere å oppsøke sin fastlege for å diskutere avslutningen av VIOXX-bruken og mulig alternativ behandling, sier Lars Lund-Roland.

Han sier beslutningen om å trekke tilbake medisinen bygger på en omfattende studie av mulige bivirkninger.

- Vi kunne fortsatt å selge medisinen med et varsel på esken, men har valgt å trekke den helt tilbake, sier Lund-Roland.

Hjerteinfarkt og slag
De første signalene om at noe kunne være galt med VIOXX dukket opp i 1999. Da startet både amerikanske og europeiske helsemyndigheter undersøkelser av effektene ved VIOXX og liknende produkter over tid.

I årene som fulgte har flere rapporter vist at medikamentet kan gi økt risiko for hjerteinfarkt og slag ved bruk over 18 måneder.

EUs kommisjon for medisiner konkluderte allikevel med at gevinsten av medikamentene kunne være større enn risikoen. Men de anmodet om at pillene burde merkes bedre, slik at brukerne selv kunne vurdere risikoen opp mot gevinsten ved bruk av medikamentet.

De tvetydige konklusjonene om sikkerheten til VIOXX førte til at Merck frivillig trakk medikamentet tilbake fra salg denne uken.

- Vi tror at det hadde vært mulig å fortsette salget av VIOXX med en merking som innebefatter denne nye kunnskapen om risikoen.

- Men sett i forhold til tilbudet av alternative medikamenter og de usikre konklusjonene av undersøkelsene, bestemte vi oss for at det mest ansvarlige valget var å trekke medisinene frivillig tilbake fra markedet, sier styreformann i Merck, Raymond Gilmartin til BBC News.

Mozon 01.10.2004