Har du mulighet til å utsette arveoppgjøret til etter nyttår kan du spare en god slump penger. Foto: Colourbox.com
Har du mulighet til å utsette arveoppgjøret til etter nyttår kan du spare en god slump penger. Foto: Colourbox.com Vis mer

Fjerner hele arveavgiften

- Urettferdig å betale høy avgift for å arve barndomshjemmet, mener Siv Jensen.

/ DAGBLADET.NO:
MERETE LANDSEND
[email protected]

Allerede fra årsskiftet skal du slippe å betale avgift på arv og gaver.

Det foreslår den blåblå regjeringen i endringene til statsbudsjettet for 2014.

- Arveavgiften rammer ofte dem med lave og vanlige lønnsinntekter, og det oppleves som svært urettferdig å måtte betale en høy avgift for å arve et barndomshjem eller familiens fritidsbolig. Å fjerne arveavgiften vil lette generasjonsskifter i familiebedrifter og være et viktig forenklingstiltak, mener finansminister Siv Jensen.

Regjeringen foreslår at det ikke skal betales arveavgift av gave som gis og av arv etter dødsfall som skjer etter 31. desember 2013.

LES OGSÅ: Bryter løftet om 200-kroners grensen!

Likebehandling

I statsbudsjettet for 2014 foreslo den avgåtte rødgrønne regjeringen å heve fribeløpet i arveavgiften fra 470000 kroner til en million kroner fra neste år. Men den nye regjeringen vil fjerne hele avgiften.

LES OGSÅ: Spørsmål og svar om de nye skattereglene!

Regjeringen mener det bør være likebehandling av alle dødsfall som har skjedd før arveavgiften avvikles. Har du mottatt arv etter dødsfall og gaver før 1. januar 2014, må du betale arveavgift for etter gjeldende regler og med satser som gjelder for 2013. Forslaget innebærer at arvingene skal betale arveavgift av arv etter dødsfall i 2013 eller i tidligere år uavhengig om dødsbo skiftes privat eller offentlig.

Det har vært spekulert i om kutt i arveavgiften ville kunne utløse en ekstra skatt - som ville blitt dyrere enn om du måtte betale arveavgift.

Som en konsekvens av at arveavgiften avvikles, foreslår regjeringen at det som hovedregel skal gjelde et kontinuitetsprinsipp ved arv og gave. Det betyr at arve- og gavemottaker overtar arvelaters eller givers inngangsverdier på overførte gjenstander ved et seinere gevinstoppgjør.

LES OGSÅ: Boligeierne kan puste lettet ut

Skattefritt

Kontinuitet innebærer at arving eller gavemottaker ikke lenger kan oppskrive skattemessig inngangsverdi og avskrivningsgrunnlag til markedsverdi, men må overta forgjengerens skattemessige stilling.

I dag benyttes som hovedregel arveavgiftsgrunnlagene (markedsverdi) også som mottakers inngangsverdi på arve- og gavemidlene.

Skattemessige inngangsverdier benyttes blant annet ved gevinstberegningen når mottakeren senere selger gave- eller arvegjenstanden. Dersom arveavgiften fjernes, og mottaker fortsatt gis anledning til å fastsette en ny inngangsverdi (markedsverdi), vil det ikke bli noen beskatning av verdistigningen i arvelaters eller givers eiertid.

Dersom avdøde eller giver kunne solgt sin bolig eller fritidsbolig skattefritt, foreslås det at du som mottaker også kan selge skattefritt ved arveoppgjøret. Dersom eiendommen beholdes, skal skatt på slik eiendom bare betales av eventuell skattepliktig gevinst opptjent i din eiertid.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no

Her finner du alle nyheter om tilleggsproposisjonen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer