Fjerner gullpensjon

De hever 200.000 i året i reisegodtgjørelse, bor gratis og har 12 års opptjeningstid til full pensjon.

<b>Tolv års jobb, evig ferie: </b> Det blåser ikke på toppene, det er solskinn.
Tolv års jobb, evig ferie: Det blåser ikke på toppene, det er solskinn. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets lønnssystem minner om NSBs, der lokomotivførere får tillegg for å kjøre tog (riktignok bare lokaltog). I tillegg til den faste lønnen som er på nokså romslige 694.500 kroner i året, oppebærer også Stortingets representanter et tillegg de dagene de faktisk jobber. Tillegget er på 75 kroner dagen for representanter som bor i Oslo og på 169 kroner dagen for øvrige. (Det later ikke til å hjelpe, salen er som regel tom).

Når Stortingsrepresentanter innvilges pensjon med full lønn, mottar de også møtegodtgjørelsen, enda det da er nokså sikkert at de ikke kommer til å gå må møtene.

Reiser for 200.000 kroner hver

Stortingsrepresentantene har svært gunstig reisegodtgjørelse. De er bl.a. utstyrt med frikort på fly og tog innenlands i Norge og kan også få dekket utenlandsreiser. Stortinget har selv budsjettert med at stortingsrepresentantene skal reise for 200.000 kroner pr. person i år.

I tillegg kommer komitéreiser for omtrent samme sum.

Fri bolig

Et svært gunstig frynsegode er også de 140 leilighetene Stortinget eier i Oslo. Disse kan representantene bo i vederlagsfritt. Markedsleien ville nok ligget mellom 12.000 og 25.000 kroner måneden. Stortingsrepresentantene skatter heller ikke av denne fordelen.

Glemte vi å nevne etterlønnsordningene? Du kan gjerne gi politikeren din sparken ved valg, men du må fortsatt betale lønnen hennes i tre måneder og noen ganger i flere år. Vilkårene er uklare og det er ikke offentliggjort noen oversikt over hvem som er på "ventelønn", hvor lenge de har den, hvor mye det koster og ikke minst hvorfor.

Men størst av alt er pensjonen

Men av alle Stortingets ordninger har pensjonsordningen vært mest omstridt. Mens alle andre offentlig ansatte mottar full pensjon - 2/3 av lønnen som yrkesaktive - etter 40 år, mottar stortingsrepresentanter dette etter bare 12 års opptjeningstid.

Slik sparer du lurest

Inga Marte Thorkildsen, for eksempel, har representert Vestfold for SV siden 2001. Blir hun gjenvalgt til høsten, har hun tjent opp full pensjon i 2013, 37 år gammel. Hun kan gå av når hun blir 63 år, for da er summen av opptjeningstid og alder 75 år.

Om hun synes dette blir kjedelig, kan hun jobbe for samme sum hvert år uten avkorting i pensjonen.

Tolv år blir førti

Etter fjorårets pensjonsskandale på Stortinget, er ansvaret for å forvalte pensjonsordningen nå overført til Statens Pensjonskasse. Men reglene er de samme, inntil neste Storting eventuelt endrer dem. Det vil de i tilfelle gjøre etter råd fra Stortingets Pensjonsutvalg, som skal legge frem sin innstilling nå i vår.

Dyr å bli kvitt:  Om Inga Marte Torkildsen selv eller velgerne har fått nok i 2013, har hun likevel opptjeningstid for full stortingspensjon. (foto: Cedric Ancher, Tønsberg).
Dyr å bli kvitt: Om Inga Marte Torkildsen selv eller velgerne har fått nok i 2013, har hun likevel opptjeningstid for full stortingspensjon. (foto: Cedric Ancher, Tønsberg). Vis mer


Det har vært flere lekkasjer fra utvalget. og det later til at man nå vil legge stortingspensjonene tett opp til de vilkår som finnes ellers i samfunnet. Men fullt så ugunstige forhold som vanlige statsansatte unner ikke stortingsrepresentantene seg. De vil ha "mellom 30 og 40 års opptjeningstid", ikke 40 som er regelen ellers. De vil også ha full pensjon ved 65 års pensjonsalder, ikke ved 67 år, som de fleste andre får.

Likevel betyr dette en kraftig innskjerping. Torkildsen behøver forsåvidt ikke å frykte den, den blir ikke gitt tilbakevirkende kraft. Hun har altså allerede opptjent åtte av de tolv årene hun behøver for å få full pensjon. Det er heller ikke sikkert neste storting vil endre pensjonsreglene for de neste fire årene: De vil kanskje hevde at de som går til valg i 2009 gjør det under hensyn til de pensjonsregler som gjelder nå. Disse må derfor gjelde ut 2013.

KALKULTOR: Hva får du i pensjon?

Ventelønnen utvides?

Pensjonsordningen idag reflekterer hvor godt folk synes de selv fortjener å ha det når det ikke finnes noen budsjettbegrensninger. Systemet tåler egentlig ikke dagens lys, og flere partier rømmer ut i de mørke krokene når søkelyset rettes mot det.

De gamle vil kreve mer

De øvrige frynsegodene kommer ikke til å bli angrepet, etter det DinSide forstår. Både den uforståelige oppmøtegodtgjørelsen, enorme reiserefusjoner og gratis bolig blir beholdt.

Ordningen med ventelønn er kanskje ikke den dyreste, men vilkårene for den er ugjennomsiktelige og tilfeldige. Pensjonsutvalget vil visstnok foreslå at ordningen gjøres permanent og at de som "behøver videreutdanning" kan oppebære full lønn under studiene.

Pensjonsordningen viser vel at mange behøver videreutdanning, så dette kan bli dyrt.