Fjerner eddik stanken?

Husmortips som løser alt.

Og hva kan så eddiken gjøre for deg? Ganske mye, skal man tro husmortipsene. Foto: PRODUSENTEN
Og hva kan så eddiken gjøre for deg? Ganske mye, skal man tro husmortipsene. Foto: PRODUSENTENVis mer

- Svette inneholder ammoniakkforbindinger. Disse lager salt (skit) som er tungløselige (limer seg fast). Om man vil løse opp et utfelt ammoniakksalt trenger man bare å surgjøre løsingen. Litt teknisk dette, men alt du trenger å gjøre er bare å øse på med 0,5-1 dl husholdningseddik 37% i vaskemaskinen. Gjenta med jevne mellomrom. Kanon til treningstøy. Jeg har ikke hatt dette problemet på flere år. Lykke til, skriver en leser til DinSide.

Les hele saken om de stinkende trøyene her

To uker tilbake skrev vi om singleter av hundre prosent bomull som luktet vondt til tross for at de er rene. De var vasket på førti grader med vaskemiddel og skyllemiddel, og luktet surt selv om de var flekkfrie.

Ifølge vaskelappen hadde vi behandlet trøyene riktig på førti grader. Brit Solberg, leder av Klagenemnda for vask og rens, mente at bomull trygt kan vaskes på 50-60 grader, men at produsentene skriver lavere temperatur på vaskelappen for å sikre seg.

Leserinnleggene indikerte at eddik i vaskemaskinen kunne være løsningen på luktproblemet.

- Du fyller en vaskeball med eddik og legger den inne i maskinen. Du bruker ikke vaskemiddel eller skyllemiddel, skrev en leser.

En leser foreslo at vi kunne teste eddikteorien, og det har vi gjort.

Test deg selv: Skjønner du vaskelappen?

Sur og svettaktig

Vi la singleten med kattene på i vaskemaskinen alene. Dessverre hadde vi ikke vaskeball, men helte eddik rett på singleten, cirka 1 dl, for sikkerhets skyld. I forkant inhalerte vi den gamle sure lukta for at den kunne sette seg i minnet. Trøya luktet skyllemiddel blandet med sur litt svetteaktig lukt.

Deretter satte vi på ordinær vask, førti grader med ekstra skylling, uten vaskemiddel og skyllemiddel. En dag senere var singleten tørr, i mangel på tørketrommel. Ingen lukt, absolutt ingen lukt å spore! Hverken sur lukt, eddiklukt eller skyllemiddellukt. Nydelig ...

Brit Solberg, leder av Klagenemnda for vask og rens, hjalp oss også med å finne løsningen:

Trøyen i midten fikk en betydelig bedre odør etter at den ble vasket med eddik. Foto: Per Ervland
Trøyen i midten fikk en betydelig bedre odør etter at den ble vasket med eddik. Foto: Per Ervland Vis mer


- Du kan ha brukt for mye såpe eller skyllemiddel, eller hatt feil temperatur. Hvis temperaturen er for lav, åpner ikke fibrene seg slik de skal. En annen grunn kan være at vaskemaskinen ikke skyller nok. Som regel er tre skyllinger for lite. Ved kun tre skyllinger er det ikke alltid såpa blir skylt ut, og kan være årsak til at plagget lukter surt, sa Solberg til DinSide for noen uker siden.

Les også: Helt rent på tube

Eddik kan brukes til så mangt. Det mest tradisjonelle er antageligvis mat, som sursild, dressing og agurksalat. Men eddik har langt flere bruksområder.

Eddik kan brukes til å fjerne røyklukt og matlukt. Dessuten kan det visstnok også fjerne flekker på aluminiumskjeler, irr på messing og det kan brukes som vindusvask. (Ikke nødvendigvis alene, men blandet med for eksempel vann)

Det går visstnok an å rense kaffetrakteren med noe eddik og vann også, ifølge Stabburet.