Fiskeoljer mot depresjoner

Depresjoner og mentale lidelser kan behandles med kraftige medisiner. Eller med helt naturlige fiskeoljer som gjør deg både smartere og gladere.

Bevisene hoper seg opp: Omega-3 fettsyrer kan ha en avgjørende betydning for tilstanden i hjernen og hjelpe mot mange slags mentale lidelser.

Fiskeoljene kan også beskytte deg mot sykdommer som Alzheimers og holder hjernen din både yngre og sprekere med alderen.

Klare resultater
En undersøkelse av 30 mennesker med bipolar lidelse viser at store doser fiskeoljer kan virke like effektivt som tradisjonelle medikamenter.

Sykdommen er også kjent som manisk depressiv lidelse og kjennetegnes ved store svingninger fra maniske og hyperaktive perioder til perioder med tungsinn og dype depresjoner.

Deltakerne som var mellom 18 og 65 år gamle fikk 7 kapsler med omega-3 fettsyrer to ganger daglig. Kapslene inneholdt 440 milligram av fettsyren EPA og 240 milligram DHA. Med i testen var også en kontrollgruppe som ble gitt tilsvarende mengder vanlig olivenolje hver dag.

Etter fire måneders behandling hadde bare to av de som fikk fiskeoljer opplevd problemer med bipolar lidelse, i motsetning til 9 i kontrollgruppen. 3 av deltakerne opplevde ufarlige bivirkninger med løs mage på grunn av oljene.

- Effektene av omega-3 på bipolar lidelse ser ut til å være like gode som behandling med lithium eller valproat, forteller forskeren Jerry Cott ved den amerikanske legemiddelkontrollen FDA.

Balanserte fettsyrer
Fiskefett inneholder de to essensielle fettsyrene EPA og DHA som også kalles omega-3 fettsyrer.

DHA regnes blant de viktigste fettsyrene som bidrar til utvikling og opprettholdelse av hjernen. EPA ser derimot ut til å ha en nærmere sammenheng med risikoen for flere typer mentale lidelser og adferdsproblemer.

Disse fler-umettede fettsyrene konkurrerer med hverandre og med flere andre fettsyrer om plassen i kroppen. For eksempel kan Omega-6 fettsyrer som finnes i mage planter og nøtter "utkonkurrere" DHA og EPA. Produsentene av kosttilskudd med fler-umettede fettsyrer er derfor svært nøye med hvilken balanse av forskjellige fettsyrer som skal tilsettes, alt etter hvem tilskuddene er beregnet å hjelpe.

Massiv forskning
Undersøkelsen som viser fettsyrenes effekt på bipolar lidelse er langt ifra den eneste av denne typen. Tidligere undersøkelser har bevist fettsyrenes effekt på mange områder, fra schizofreni og alzheimers sykdom til leddgikt, hjertesykdommer og hudproblemer som eksem eller psoriassis.

LES OGSÅ SAKEN: UNG OG SMART MED FISK

Mødre som får i seg mye Omega-3 fettsyrer gir også barna sine en bedre start på livet. For om mor spiser nok fisk under svangerskapet får barna en bedre nevrologisk utvikling. Det betyr at språkforståelse, sosiale evner og intelligens utvikles raskere enn hos andre barn.

LES HELE SAKEN HER: FISK FOR HODET

 

Mozon.no 07.03.2005