Fiskeolje mot kreft

Fiskeolje kan hindre at prostatakreftceller sprer seg, viser ny studie.

Det er en forskningsrapport fra Christie Hospital i Manchester som avslører at fiskeolje kan blokkere kreftceller, skriver BBCNews. Prostatakreft kan være en livstruende sykdom hvis kreftcellene sprer seg og angriper annet vev i kroppen, som for eksempel benmargen. Laboratorieforsøk har vist at omega-3-fettsyrer, som blant annet finnes i laks, kan hindre dette.

Motstridende fettsyrer
Forskerne undersøkte hvilken virkning fettsyrene omega-3 og omega-6 hadde på prostatakreftceller. Tidligere forskning har vist at omega-3, som også finnes i makrell og tunfisk, minsker risikoen for å få kreft og hjertesykdommer.

Omega-6, som finnes i planteoljer, frø og nøtter skal også ha en helsebringende effekt. Disse fettsyrene har imidlertid svært ulik effekt på prostatakreftceller. Mens Omega-6 øker risikoen for spredning av kreftceller til benmargen, blokkerer omega-3 denne spredningen. Men det er ikke dermed sagt at det ene utelukker det andre.

- Det er mulig å skape en sunn balanse mellom disse fettypene, mener forskeren Mick Brown.

- Kroppen trenger bare halvparten så mye omega-3 som omega-6, men det er fremdeles tilstrekkelig for å hindre spredning av kreftceller, sier han.

Tidligere forskning viser at soyaprodukter og planteoljer reduserer risikoen for å utvikle lungekreft.

Viktig balanse
Forskerne tror at kreftcellene henter energien de trenger for å spre seg fra omega-6, mens omega-3 hindrer cellene i det samme.

- Noen kreftsvulster utvikler seg sakte i prostataen uten å gi symptomer, og når de først kommer er det fordi kreften allerede har spredd seg, sier forskningsleder Noel Clarke.

- En diett med den rette balansen av omega-3 og omega-6 kan bidra til å holde svulsten i sjakk i prostatakjertelen, og dermed bedre utsiktene for behandling, sier han.

Delte meninger
Derek Napier fra Association for International Cancer Research er en av sponsorene bak studien, og tror den er et viktig bidrag i arbeidet for å finne nye måter å hindre kreftspredning. Det er det imidlertid delte meninger om. John Toy, professor ved Cancer Research UK, mener studien er langt fra revolusjonerende innen kreftforskningen.

- Vi trenger betydelig større studier for å kunne fastslå at en kostholdsendring er nok til å hindre prostatakreftceller fra å spre seg, sier han.

Studien er publisert i tidsskriftet British Journal of Cancer.

Ifølge en tidligere studie kan Omega-3 også hjelpe mot smerter i rygg og nakke.

Fakta om prostatakreft:

  • Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant menn.
  • Risikoen øker i takt med alderen og de fleste som får diagnosen er mellom 75 og 79 år.
  • Prostatakreft kan være arvelig, og i den senere tid er fet mat kommet i søkelyset som en utløsende faktor.
  • Symptomer på prostatakreft kan være smerter og vansker med å late vannet, svak og tynn urinstråle, hyppig vannlatingsbehov, blod i urinen og at man ikke greier å tømme blæren.
  • Diagnosen stilles ved at legen kjenner på prostata, ved mikroskopisk undersøkelse av svulstvev fra prostata, og ved måling av et stoff som utskilles fra celler i prostatakjertelen.
Kilde: Kreftregisteret

 

Mozon.no, 27.03.2006