Forbrukerrådet reagerer på at Rema annonserer for fisk de ikke har. Foto: Rema 1000
Forbrukerrådet reagerer på at Rema annonserer for fisk de ikke har. Foto: Rema 1000Vis mer

Fisk som ikke finnes

Rema 1000 annonserer tilbud på fisk som ikke finnes i butikken, melder Forbrukerrådet.

«Visste du at Rema 1000-butikkene i Oslo har et stort utvalg av ferskvarer?» heter det i et annonsebilag i Oslo-avisene der kundene fristes med steinbitfilet til 99 kroner per kilo og fersk laks til 89 kroner per kilo.

Forbrukerradet tok Rema 1000 på ordet, men har lett forgjeves etter tilbudsfisken.

De fant fort ut at det ikke er alle Rema 1000-butikker som selger de annonserte varene.

– Vår butikk har aldri ført varer fra den leverandøren, og det er det mange andre Rema-butikker som heller ikke gjør, sa den Rema-ansatte til Forbrukerrådets utsendte.

>>> Men her er Rema 1000 nesten alltid best

– Ikke tillatt

De fikk heller ingen hjelp på Remas nettsider. Forbrukerrådet reagerer på at når de taster inn postkoden, så får de opp nærmeste Rema-butikk og annonsen for tilbudsfisken, men ikke et ord om at den ikke finnes i denne butikken.

– Å annonsere for varer som ikke finnes i butikkene, er villedende markedsføring og dermed ikke tillatt, sier Jo Torkel Gjedrem som er fagdirektør hos Forbrukerombudet.

Rema beklager, men sier alle skal ha

Hos Rema 1000 opplyser de at alle butikker skal ha den annonserte fisken.

– Alle butikker (100%) i Oslo skal ha disse produktene i sitt sortiment. Hver butikk har beslutningsrådighet over deler av sortimentet i REMA 1000-butikker, men på disse produktene er det REMA 1000 Norge Region Oslo som beslutter, og de skal som nevnt være pliktig i alle butikker i Oslo, opplyser Lars Kristian Lindberg som er markedsdirektør i Rema 1000 Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han presiserer også at det ikke er snakk om villedende markedsføring.

– Denne type annonsering har en betydelig kostnad, og vi jobber mye med at butikkene skal ha tilstrekkelig med annonserte produkter. Hvis ikke «hiver vi penger ut av vinduet» og skuffer våre kunder - det er ikke REMA 1000 tjent med, sier Lindberg, som lover å rydde opp.

Tomt for tilbudsvaren?

Det er ikke første gang en butikkjede har gått tom for, eller ikke selger tilbudsvaren. I fjor hadde vi et eksempel på en sportskjede som gikk svært raskt tom for en veldig billig jakke.

I Norge forbyr markedsføringsloven såkalte lokketilbud. Et lokketilbud er et tilbud på en vare som butikken ikke har, eller bare har svært få eksemplarer av. Likevel forekommer det. >>> Se hva kjedene svarte da vi konfronterte dem

Har du eksempler på lokketilbud? Tips oss på tips@dinside.no