Fisk gir smarte barn

Mødre som spiser fisk under svangerskapet kan bidra til utviklingen av fostrets hjerne, viser ny forskning.

En studie gjort ved Harvard Medical School i Boston har vist at mødres fiskeinntak under svangerskapet påvirker fosterets hjerneutvikling.

Jo større fiskeinntak moren hadde i andre kvartal av graviditeten, jo bedre var barnets mentale utvikling.

Testet babyene
Barn av mødre med høyt kvikksølvnivå, gjorde det dårlig på testen. Det er et signal om at fisk er sunt for gravide kvinner, men bare hvis fisken de spiser har lite kvikksølvinnhold.

- Kvinner bør fortsette å spise fisk gjennom graviditeten, men velge fisk med lave mengder kvikksølv, konkluderer Emily Oken, som var en av forskerne bak undersøkelsen, til Reuters Health.

I studien intervjuet Oken og kollegene hennes 135 gravide kvinner om deres fiskeinntak gjennom andre kvartal av svangerskapet. Da deltakernes babyer var omtrent seks måneder gamle, ga forskerne dem en test. Babyene ble vist et bilde flere ganger, så de kunne bli kjent med det. Deretter ble de vist dette bildet sammen med et nytt.

Det ble målt hvor lenge babyene stirret på det nye bildet. Hvis det nye bildet var mest spennende, tydet det på at de husket det forrige og syntes det var mer interessant med et nytt.

Babyene scoret i gjennomsnitt fire poeng mer på testen for hvert ukentlige fiskemåltid moren hadde i svangerskapets andre kvartal.

- Testen er en fin måte å måle den eventuelle effekten av fiskeinntak, fordi den ser på både hjernefunksjon og syn, sier Oken.

Studien er publisert i tidsskriftet Environmental Health Perspectives.

Kostholdsråd for gravide
Kvikksølv er et metall som finnes naturlig og som følge av forurensning i miljøet. Det meste innen sjømat har et visst nivå av naturlig kvikksølv, men enkelte store, gamle fisketyper kan ha høyt nivå av forurensning, noe som kan ødelegge utviklingen av fosterets hjerne.

Det er ikke noe stort problem med kvikksølv i Norge, men nivået er til tider for høyt. Den siste kvikksølvmålingen i ferskvannsfisk ble gjennomført i 2001. Mattilsynet har laget kostholdsråd for ferskvannsfisk som kan ha høyt nivå av kvikksølv. Gravide og ammende bør ikke spise gjedde og abbor over 25 cm eller ørret og røye over en kilo. Andre bør ikke spise dette mer enn en gang i måneden. Mindre abbor kan spises uten bekymring.

Helseeksperter anbefaler gravide å spise opptil to sjømatmåltider per uke. Ifølge Matportalen er oppdrettsfisk alltid trygt å spise. Det er viktig å varmebehandle fisk og skalldyr godt og servere det varmt. I tillegg til ferskvannsfisk, er det noe sjømat gravide bør holde seg unna: Fiskelever, krabbeinnmat fra skallet og eksotisk fisk som hai, sverdfisk og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er trygt. Gravet eller røkt fisk bør spises så fersk som mulig.

 

Mozon.no, 17.10.2005