Fisk for hodet

Om du vil ha smarte barn bør du få i deg nok fisk. Forskere har nå bevist sammenhengen mellom mødrenes kosthold og barnas intelligens.

At fisk er mat for hjernen er en kjent påstand her hjemme hvor tran fortsatt er en del av kostholdet til mange av oss. Og om du har barn i magen er det slett ingen grunn til å kutte ned på det sunne fiskefettet.

En ny undersøkelse av over 7.400 viser nå hva forskerne har mistenkt i mange år: Om mor spiser nok fisk under svangerskapet får barna en bedre nevrologisk utvikling. Det betyr at språkforståelse, sosiale evner og intelligens utvikles raskere enn hos andre barn.

Scorer høyt
Undersøkelsen som er gjennomført ved University of North Carolina har målt hvor mye fisk mødrene til barna hadde i kostholdet. Disse tallene ble så sammenliknet med tester av barna ved 15 og 18 måneders alder.

Generelt viste det seg at barna med mødre som spiste mye fisk fikk bedre resultater på de kognitive testene. Spesielt var forståelsen av ord 15 måneder etter fødselen langt bedre enn hos andre barn. Det var også en tydelig forskjell i barnas sosiale evner og egen utvikling av språk, skriver webmagasinet Nutra Ingredients.

Fisk med moderasjon
Det er derimot ikke nødvendig å spise enorme mengder laks og torsk for å få gode nivåer av fiskefett i kroppen. De britiske og amerikanske forskerne mener at et fiskemåltid en til tre ganger i uken er tilstrekkelig for å gi barna den optimale mengden fett.

Og om du ikke har vært så flink under selve svangerskapet er det fortsatt ikke for sent. Barn som spiste fisk minst en gang i uken før de fylte ett år viste også brukbare resultater på testene av mentale evner.

Dette er også gode nyheter for de som er engstelige for å få i seg for mye kvikksølv eller tungmetaller som finnes i en del fet fisk. Amerikanske helsemyndigheter har nå advart gravide mot å spise fisk som tunfisk eller kongemakrell mer enn en gang i uken.

Den britisk-amerikanske undersøkelsen er publisert i julinummeret av fagmagasinet Epidemiology.

Bekrefter norsk forskning
Sammenhengen mellom fisk og intellektuell utvikling støttes også av tidligere forskning som er gjennomført ved Universitetet i Oslo. Der ble gravide kvinner gitt to forskjellige oljer som tilskudd under svangerskapet.

Kvinnene som hadde fått olje fra torskelever med høyt innhold av Omega-3 hadde barn som viste høyere intelligens enn hos mødrene som ble gitt en planteolje med mye Omega-6. Begge oljene regnes som sunne, flerumettede fettyrer, men det er altså bare Omega-3 som ser ut til å bidra til barnas mentale utvikling.

Mozon 30.06.2004