Har du et Corporate Card fra American Express bør du ikke bruke det til andre formål enn utlegg på jobben. Arbeidsgiver får nemlig detaljert statistikk om kortbruken.  Foto: Per Ervland
Har du et Corporate Card fra American Express bør du ikke bruke det til andre formål enn utlegg på jobben. Arbeidsgiver får nemlig detaljert statistikk om kortbruken. Foto: Per ErvlandVis mer

Firmakortet viser dine private kjøp

Og dermed kan 250.000 nordmenn gi sjefen mer informasjon enn de egentlig vil.

Er du en av 250.000 nordmenn som har kredittkort gjennom arbeidsgiver? Da bør du tenke nøye igjennom hvordan du bruker kortet. Forklaringen er enkel:

Arbeidsgiver mottar nemlig informasjon om din kredittkortbruk.

Et firmakort skiller seg fra private kredittkort ved at firmakortet samler informasjon for å lage statistikk og analyser til arbeidsgiver. Statistikkene bruker arbeidsgiver for å følge med på kostnader knyttet til reise og andre utlegg som den ansatte betaler med firmakortet. Arbeidsgiver bruker også statistikkene for å forhandle bedre avtaler med eksempelvis hoteller og flyselskaper.

Les også: Kredittkortgarantien dekker deg hvis flyselskapet går konkurs

Dette får arbeidsgiver vite

En firmakortavtale er altså en rammeavtale som gir ansatte i en bedrift rabattert eller gratis kredittkort.

Hvor mye arbeidsgiver får vite om ditt kortforbruk er avhengig av banken eller kortselskapet som utsteder firmakortet, og ikke minst hvem som sitter på det økonomiske ansvaret for kortet.

I praksis skilles det mellom privat betalingsansvar og firmaansvar. American Express tilbyr i tillegg en mellomløsning som kalles delt ansvar. Her er bedriften økonomisk ansvarlig inntil den ansatte har fått refundert utestående beløp på reiseregningen.

Firma får innsyn når firma har ansvar:
Nordea (utsteder First Card) oppgir at bedriften har fullt innsyn i all bruk dersom det er firmaet som har det økonomiske ansvaret på kortet. Ved privat ansvar får arbeidsgiver ikke se informasjon på transaksjonsnivå. Likeledes forteller DNB og SEB Kort (utsteder EuroCard og Diners) at arbeidsgiver kun får se statistikk på overordnet nivå på private kort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er kortselskapet American Express avslører mest om ansattes kortbruk:
Har du et firmakort fra American Express får arbeidsgiver tilgang til informasjon på transaksjonsnivå, uavhengig av hvilket betalingsansvar du har på kortet. Velger du å bruke firmakortet ditt til private formål, bør du derfor tenke på nettopp det. Kontaktperson for kortavtalen får dessuten vite om du er sent ute med å betale regningen.

– Vi leverer informasjon og analyser for å styrke firmaets evne til å etablere/styre reisepolicy og forhandle mot sine leverandører. Dette reguleres i avtalevilkårene hvor det også påpekes at kortet kun er ment for firmautlegg, sier Inge M. Kjønnøy, leder for American Express Corporate Card i Norge.

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet sier det er grunn til å stille spørsmål ved praksisen der ansatte har det fulle betalingsansvaret, samtidig som arbeidsgiver får tilgang til detaljert informasjon knyttet til kortbruken.

– Personvernhensynet skal være ivaretatt ved at arbeidsgivers innsyn er påpekt i avtalevilkårene som den ansatte signerer. Man kan likevel stille spørsmål til hvorvidt det er rimelig at ansatte skal ha betalingsansvar for firmaets utgifter, sier Skåra.

Nye vilkår fra Google: Vet du hva du sier ja til?

Hva er egentlig vitsen med firmakort?

Det kan likevel være flere fordeler ved bruk av firmakort. Mange bedrifter laster for eksempel korttransaksjonene inn i reiseregningssystemet, slik at det blir mindre jobb for deg når du kommer tilbake fra reise.

Med firmakort slipper du å blande firmaets utgifter inn i din egen økonomi. Så lenge du leverer reiseregningen i tide skal du ha penger på konto innen kortfakturaen forfaller.

– Velg en fakturadato som passer med lønnsutbetaling/reiseregningsrefusjon slipper du å legge ut for arbeidsgiver, råder Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DNB.

I de store firmakortavtalene får arbeidsgiveren din bonus basert på omsetningen på kortene. For arbeidsgiver er det dermed fordelaktig at du bruker firmakortet fremfor ditt eget private kort. Det er selvsagt først og fremst til fordel for arbeidsgiver, og ikke deg som ansatt.

Reiser du ofte? Sjekk hva reiseforsikringen dekker