Firedobling av Alzheimers

Innen 2050 vil over 106 millioner mennesker ha Alzheimers. Det er fire ganger så mange som i dag.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag antar man at minst 26 millioner mennesker lider av sykdommen Alzheimers, som forårsaker et gradvis tap av hjerneceller. Sykdommen rammer vanligvis eldre mennesker fra 65 års alder. Men nå som levetiden øker og mennesker lever lenger, vil trolig flere få sykdommen.

- Vi står foran en global epidemi av Alzheimers sykdom siden leveladeren øker i hele verden, sier Ron Brookmeyer ved John Hopkins University, som står bak en ny prognose, som ble presentert på en Alzheimerkonferanse i Washington i helgen.

Ifølge Brookmeyer vil antall Alzheimerpasienter firedobles innen 2050, til over 100 millioner. Det vil si at én av 85 vil få sykdommen de neste 40 årene.

Vil du vite mer om Alzheimers? Les mer på Lommelegen

Kjente risikofaktorer
Selv om den eksakte årsaken til Alzheimers fremdeles er ukjent, er det flere kjente risikofaktorer.

- Alder: Jo eldre du er, jo mer sannsynlig er det å få Alzheimers.

- Gener: Flere genmutasjoner har vært knyttet til en økt risiko for å utvikle sykdommen.

- Slag/hodeskade: Når hjerneceller dør på grunn av slag eller hodeskade, kan det
generere et protein som forskere har funnet i hjernen til Alzheimerpasienter.

- Fysisk form: Et inaktivt liv, dårlig kosthold og hjerte- og karsykdommer har vært knyttet til økt risiko for å utvikle Alzheimers. Les: Trening mot demens

- Mental helse: Studier har vist at de som trener hjernen, for eksempel med kryssordløsning, har redusert risiko for å få Alzheimers. Les: Kryssord sunt for gamle

- Stress: Forskere har funnet bevis for at de som takler stress dårlig har høyere risiko for å få Alzheimers.

- Kjønn. Kvinner har økt risiko for å utvikle Alzheimers fordi de levere lengre enn menn.

Les også: 10 medisinske mysterier

Sykdommen kan utsettes
Forskerne legger imidlertid til at intervensjoner, som fysisk og mental trening, kan utsette sykdommen. Ifølge en modell som Brookmeyer har utviklet kan en utsettelse av sykdommen i et år redusere antall forventede tilfeller med Alzheimer i 2050 med 12 millioner. Ved å utsette både starten på sykdommen og progresjonen kan man redusere tilfellene til 9.2 millioner.

- Det vil ha en enorm betydning på den globale helsen hvis vi klarer å komme opp med noe som kan hindre Alzheimers eller forsinke utviklingen av sykdommen, sier Brookmeyer.

Og håpet finnes.

- Flere medisiner mot Alzheimers er under testing. De virker lovende når det gjelder å bremse eller stoppe utviklingen av sykdommen. Dette, kombinert med utviklingen av diagnoseverktøy, har potensial til å forandre situasjonen, men vi trenger mer forskningsmidler for å få til dette, ifølge visepresident William Thies, ved Alzheimer’s Association.

På sporet av Alzheimers-kurs

Ifølge forskerne ser det aller verst ut for Asia, som i dag har flest personer med Alzheimers, med hele 12,6 millioner som er rammet. Innen 2050 spår forskerne at 62.8 millioner personer i Asia har Alzheimers. I Afrika har 1.3 millioner Alzheimers, mens spådommen for 2050 er 6.3 millioner. For Europa er tallene henholdsvis 7.2 millioner og 16.5 millioner, USA 3.1 millioner og 8.8 millioner og Oseania 200.000 og 800.000.

For å lage disse prognosene lagde forskerne en matematisk datamodell ved å bruke FNs befolkningsstudier og annen data på tilfeller og dødsfall ved Alzheimers. Forskningen er finansiert av legemiddelselskapene Elan Pharmaceuticals og Wyeth Pharmaceuticals.

I Norge er det i dag rundt 65.000 demente. Rundt 40.000 av disse har Alzheimers.

Kan du leve i hundre år?