Fire av ti er fristet til skattejuks

Svært mange nordmenn er fristet til å snyte på skatten, og det er spesielt én gruppe som skiller seg ut, viser en ny undersøkelse.

Er du blitt fristet til å snyte på skatten? Da er du ikke alene, viser ny undersøkelse fra Skattebetalerforeningen. Foto: colourbox.com
Er du blitt fristet til å snyte på skatten? Da er du ikke alene, viser ny undersøkelse fra Skattebetalerforeningen. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

38 prosent av nordmennene synes det er fristende å snyte på skatten, viser en undersøkelse gjort av Skattebetalerforeningen, ifølge Dagens Næringsliv.

Menn mellom 40-59 år peker seg ut som den gruppen der flest sier de har lyst til å snyte på skatten. Hele 46 prosent av de spurte i denne kjønns- og aldersgruppen svarer de er enige om at skattejuks er fristende.

Kvinner i den samme aldersgruppen er langt mindre villige til å skattesnyte - her svarer bare 27 prosent at de føler seg fristet.

- I alle undersøkelsene vi har gjennomført, er det en viss forskjell mellom kvinner og menn, i menns disfavør, sier administrerende direktør Jon Stordrange i Skattebetalerforeningen, til Dagens Næringsliv.

Fornøyd med skattenivået

Samtidig som det er relativt mange som svarer de er fristet til skattejuks, er det mange som er fornøyde med dagens skattenivå.

Hele 61 prosent synes den vanlige inntektskatten ligger på et passe nivå, eller bør økes. Bare 36 prosent synes skattenivået på normal inntekt er for høyt. Også når det gjelder toppskatt er det flere som sier det er greit å betale dagens skatt eller mer, enn å betale mindre toppskatt. Dette viser undersøkelsen utført av Synovate for Skattebetalerforeningen.

KOMMENTAR: Ja til boligskatt

- Rammer skjevt

Avgifter er derimot ikke like godt aksepterte som skatter. For eksempel svarer hele 72 prosent at dagens nybilavgift er for høy, og 65 prosent mener bensinavgiften er for høy.

- Folk er mer kritiske til avgifter enn skatter, og det er nok rimelig, for avgifter rammer mer sosialt skjevt enn skatter, som rammer så og si alle, sa Stordrange til DinSide for kort tid tilbake.

67 prosent mener dokumentavgiften er for høy, mens 66 prosent er ikke særlig fornøyd med nivået på arveavgiften. Skattebetalerforeningen konkluderer med at motstanden mot arveavgiften er overraskende høy, tatt i betraktning av at den er blitt betydelig redusert fra januar i år.

- Det kan tyde på at folk ikke har fått dette med seg, eller kanskje er det et tegn på at folk ønsker at arveavgiften skal helt bort, sier Stordrange til DinSide.

LES OGSÅ: Ønsker høyere avgifter på alkohol og tobakk

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!