Finnmarkinger røyker mest

Finnmark topper røykestatistikken i Norge. Men de er langt fra hardest på flaska.

STORE REGIONALE FORSKJELLER: Ifølge en <a target="_blank" href="http://www.ssb.no/vis/magasinet/slik_lever_vi/art-2009-12-09-01.html">artikkel i tidsskriftet Samfunnsspeilet</a> er det færrest røykende i Oslo og Akershus, sammenlignet med landet ellers.
STORE REGIONALE FORSKJELLER: Ifølge en artikkel i tidsskriftet Samfunnsspeilet er det færrest røykende i Oslo og Akershus, sammenlignet med landet ellers. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter årtusenskiftet har andelen dagligrøykere blitt vesentlig redusert både blant kvinner og menn. Kun 20 prosent av oss fyrer opp sigaretten på daglig basis.

Røykeloven virket - noen steder

Ifølge en artikkel i tidsskriftet Samfunnsspeilet er det færrest røykende i Oslo og Akershus, sammenlignet med landet ellers.

Nedgangen i antall røykere skjedde samtidig med at det ble innført sterkere restriksjoner på hvor det var tillatt å røyke, og særlig har nok røykeforbudet på serveringssteder spilt en rolle.

LES OGSÅ: Røyking gir hengepupper

Røyker mer

Men for Nord-Norge er tallene høyere, særlig i Finnmark. Andelen røykere i det nordligste fylket vårt er 50 prosent høyere enn i hovedstadsregionen. Det viser Statistisk sentralbyrås tall for 2003-2007.

Men østlendingene drikker mest

Østlendingene trenger likevel ikke peke nese til nordlendingene for tidlig. Drikkevanene har et helt annet mønster enn røykevanene. Hver fjerde i Oslo og Akershus drikker nemlig ofte, minst to ganger i uka. Dette er en dobbelt så stor andel som i for eksempel Hedmark og Oppland.

LES OGSÅ: Røykere drikker mer

Slik stumper du sigaretten

For at tobakkrøyk er helsefarlig er hevet over enhver tvil. Ifølge Lommelegen klarer kun fem prosent klarer å stumpe røyken uten hjelp, men heldigvis finnes det mange alternativer.

Sykepleier Anna Stella Kyed har laget et opplegg for hvordan slutte på ti dager. Her er det viktig at du har din første røykfrie dag på en mandag, men at du allerede fredag skriver ned grunnene til hvorfor du vil slutte på en lapp på fredagen. Lappen skal du legge i lommeboka, slik at du kan ta den fram i svake øyeblikk. Resten av Kyeds røykesluttopplegg finner du i denne artikkelen.

LES OGSÅ: Alt om røykeslutt på Lommelegens temasenter om røykeslutt.

Snart kommer røykevaksinen

De som synes det er ekstra vanskelig å stumpe røyken, vil snart få et ekstra hjelpemiddel i kampen mot sigarettene. Røykevaksinen NicVAX vil trolig havne i apotekhyllene om ikke lenge, da legemiddelgiganten GlaxoSmithKline nå har inngått en avtale med selskapet som utviklet vaksinen, Nabi Pharmaceuticals.

Forskning har vist at nikotinerstatning og støtte gir en betydelig høyere suksessrate – på cirka 30 prosent.

Foreløpige funn viser at vaksinen halverer andelen personer som vender tilbake til røyken etter å ha forsøkt å slutte. Du kan lese mer om vaksinen i denne artikkelen.